Kommende jaktsesong blir det forhåpentlig bedre organisering av gåsejakta på Herøy, gjennom salg av jaktkort. Foto: Atle Skjelde

Tilrettelegger grågåsjakta

Til høsten blir det enklere å være gåsejeger på Herøy på Helgelandskysten.
25. februar 2021

For ti år siden var interessen for grågåsjakta på Herøy upåklagelig, med en stor andel tilreisende jegere. De to siste sesongene har det imidlertid knapt vært jegere ute på jordene. 

– Tidligere var gåsejakta administrert av Herøy grunneierlag, men de siste årene har dette vært overlatt til den enkelte grunneier, forklarer leder i Herøy JFF, Morten Hanssen.   

Før jaktstart 2021 har lokalforeningen og flere andre interesser derfor mål om å organisere gåsejakta på en bedre måte, gjennom salg av jaktkort.    

Klart til sommeren 

– Sannsynligvis er alt klart innen årets jaktstart, sier han.    

Hanssen forteller at det lokalt jobbes med et prosjekt som forhåpentligvis kan øke interessen for jaktformen – og gås som matressurs.   

– Gåsejakt er en spennende og actionfylt jaktform, som ikke stiller voldsomt store krav til jegerens utstyr eller fysiske forutsetninger. Gåsejakta passer ypperlig både til opplærings- og introjakter, påpeker Morten Hanssen.     

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå