Annonse

Nordland

Banene er magneten

– Skytebanen er trekkplasteret vårt, fastslår foreningens nestleder og leder i leirdueutvalget, Kai Ivan Andersen.

Nordland er jegertrapfylket framfor noen. I Fauske og Sørfold JFF går de sågar svangre med planer om å bygge enda en trapbane. Hva skyldes den store interessen for trening og konkurranseskyting med hagle? Vi dro nordover for å få svar …

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

En liten avstikker fra E6 drøyt 20 km nord for Fauske, rundt noen svinger – og der ligger Indre Salten Elg og Leirduebane i all sin prakt.

Jakt & Fiske besøkte skytebanen også for fem år siden. Den gang var dugnadsgjengen fra Fauske og Sørfold JFF i full vigør med å ferdigstille anlegget.

I år består velkomstkomiteen av et knippe hagleskyttere, deriblant nestleder og leder i leirdueutvalget Kai Ivan Andersen, som stiller opp midt i fellesferien.

– Ja, alt sto fiks ferdig i 2015 etter en formidabel dugnadsinnsats. Anlegget ble nedbetalt i 2019, så nå er vi herrer i eget hus, smiler han.

Fauske og Sørfold JFF kan med rette være stolt over anlegget og det 300 kvadratmeter store klubbhuset, inkludert rullestolrampe og stolheis til andre etasje.

Jaktskytteranlegget til Fauske og Sørfold JFF ligger i Buvikeidet i Sørfold kommune, ca. 23 km nord for Fauske. Hagleskytterne er på plass to ganger i uka.

Skytebanemagnet

Nestlederen forteller at Fauske kommune spyttet 750 000 kroner i potten, mens Fauske kommune bidro med 250 000 kroner. I tillegg stilte lokalt næringsliv villig opp, samt at lokalforeningen disponerte egne midler.

– Det er aldri for seint å sende en varm takk til alle som bidro, sier Andersen.

Under vårt forrige besøk talte lokalforeningen 400 medlemmer. Fem år seinere har antallet økt med 50 sjeler. Skytebanen har fungert som en magnet, ifølge Andersen.

– Av alle våre tilbud, er det leirduebanen som primært frister nye medlemmer. Foreninga har en gruppe på 12–15 hagleskyttere som er spesielt aktive og reiser på stevner landet rundt, samt NM, forteller han.

Men selv om banen vanligvis benyttes flittig av både rifle- og hagleskyttere i sommerhalvåret, fikk fjorårets aktivitet et kraftig skudd for baugen pga. koronapandemien.

Ildsjelene. I 2015 la Oddbjørn Strømshaug (t.v.), John Åge Hansen og Bjørn Henriksen siste hånd på verket med den nye banen. Arkivfoto

God gjeng

– Hvor mange stevner arrangerer dere i løpet av året?

– Vi er fremdeles ganske ferske i gamet, men vi har et mål om å arrangere fem– seks stevner i løpet av året, opplyser Andersen.

Hagleskytterne trener to ganger i uken, fra halv seks på ettermiddagen til nitida på kvelden. Foran fuglejakta benyttes banen ekstra flittig.

– Alle jegere vil ha nytte av å trene på bevegelige mål, poengterer Andersen.

Av det mer kuriøse slaget kan nevnes at banen ligger midt i et elgterreng. Av og til kan skogens konge forville seg inn på banen.

– Da tar vi pause i skytinga, ler Andersen, som framhever det gode trapskyttermiljøet i Nordland: Basnakkingsfenomenet er ikke-eksisterende.

– På stevner møter skytterne den samme gode gjengen, enten det skytes på baner i Bodø, Narvik eller her i Buvikeidet.

Enda en bane

Fauske og Sørfold JFF har i alle fall ikke tatt skrekken av skytebaneprosjektet i Buvikeidet. Snarere tvert imot.

– I år oppgraderer vi kanskje med ny skytebane vegg i vegg og mulighet for Compac Sporting.

Jegertrap er igjen i vinden, konstaterer Jim Pedersen, leder av skyteutvalget i NJFF Nordland.

Og som andre lokalforeninger ønsker de flere medlemmer velkommen, særlig kvinnelige.

– Vi ønsker å ufarliggjøre konkurranseaspektet. Hagleskyting på bane er moro og nyttig, og vi ønsker å hjelpe dem som sliter med å komme seg på banen.

Fauske og Sørfold JFF er ellers en aktiv lokalforening med hundeutvalg, jaktutvalg, hytteutvalg og barne- og ungdomsutvalg.

– Foreninga eier fem hytter, to naust, fem båter og lavvo som både medlemmer og ikke- medlemmer kan leie, informerer Kai Ivan Andersen med et smil.

– Men trekkplasteret vårt finner du definitivt her i Buvikeidet!

Trapskyting i vinden

Jim Pedersen, leder av skyteutvalget i NJFF Nordland, forteller at det finnes rundt 30 trapbaner fordelt over hele fylket. Mange av banene ble dugnadsbygget av ildsjeler på 1980- tallet.

Etter å ha opplevd en liten dump i interessen, er trapskyting atter i vinden.

– Nå har det blitt mote å være i marka. Interessen er spesielt stor hos jentene, selv om det rent praktisk kan være utfordrende å arrangere egne jentekvelder. Ungdom med fersk jegerprøveeksamen på lomma vet også å benytte seg av banene, sier han.

Pedersen legger til at flombelyste baner muliggjør aktiv skyting så å si året rundt.

– Og skytteranlegget til Fauske og Sørfold JFF?

– Et fantastisk flott anlegg. Lokalforeningen har imøtekommende ildsjeler som satser på ungdommen, skryter Jim Pedersen.

70 stevner

Nordland er det fylket som arrangerer klart flest jegertrapstevner i løpet av sesongen, ifølge jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF.

– Nordland har et svært aktivt jegertrapmiljø med over 70 terminfestede stevner i året, flere av dem kveldsstevner.

– Hvorfor står hagleskytingen så sterkt i Nordland?

– Fylket er godt utbygd med trapbaner. Dessuten er Nordland svært langt, noe som gjør at det må arrangeres stevner lokalt, sier Vidar Nilsen.

Powered by Labrador CMS