Annonse

FHI

Flere nye tilfeller av harepest

Det er meldt om tolv tilfeller av den smittsomme sykdommen harepest i Norge i august og september. De fleste tilfellene har kommet i Viken og Trøndelag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Høsten er normalt tiden for harepest (tularemi), og personer som ferdes i skog og mark, bør være oppmerksomme på hvordan man kan unngå sykdommen, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

For å unngå smitte må en blant annet være forsiktig med å håndtere døde eller syke harer og smågnagere, unngå å drikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere og beskytte seg mot mygg og flått når man ferdes i naturen.

I fjor ble det registrert rekordhøye 183 sykdomstilfeller, og til forskjell fra tidligere år var insektstikk den dominerende smitteveien. FHI ser ikke den samme smitteutviklingen i år, men det er likevel viktig å være oppmerksom på sykdommen, ifølge seniorforsker Tone Johansen.

I august var det meldt om elleve tilfeller, og i september er det så langt bare meldt om ett tilfelle, viser tall fra MSIS. Til sammenligning var det 74 tilfeller i august i fjor og 59 tilfeller i hele september.

Harepest gir vanligvis et mildt sykdomsbilde hos mennesker. Sykdommen starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Ubehandlet kan sykdomsforløpet være langvarig. Sykdommen behandles med antibiotika.

Powered by Labrador CMS