Mannen som nå er dømt var egentlig på villsvinjakt i Sverige da ulykken skjedde. Illustrasjosnsfoto: Neil Burton/iStockphoto

Nordmann frikjent for drapsforsøk etter å ha skutt jogger i Sverige

Den norske villsvinjegeren som skjøt en 75 år gammel jogger i Sverige, er dømt til ett års fengsel for grov uaktsom kroppsskade og grovt brudd på jaktloven.
18. april 2019

Den 48 år gamle mannen, som kommer fra Buskerud, var tiltalt for drapsforsøk og grovt brudd på jaktloven. Aktor, statsadvokat Ola Lavie, ba om tolv års fengsel.

Helsingborgs tingsrätt mener imidlertid det ikke er bevist at jegeren med vilje forsøkte å skade eller drepe mannen.

Under rettssaken ble det vist en film fra jegerens varmesøkende kikkertsikte. I filmen kan man se at jegeren sikter mot en mørk figur og avfyrer et skudd, ifølge  Aftonbladet

Dette er ikke bevis nok for at mannen visste at han siktet på et annet menneske, mener retten. 

– Vi som ser filmen i etterkant, vet at dette er et menneske. Da finnes det ifølge forskning stor risiko for at vi overvurderer vår evne til å kunne oppdage dette i skuddøyeblikket, sier tingrettsdommer Sofia Tollgerdt.

Gjemte seg i skogen
Joggeren ble truffet i hofta og overlevde skyteepisoden natt til 29. november i fjor. 48-åringen fikk panikk og gjemte seg i skogen etter skytingen, men ble funnet etter en omfattende politiaksjon.

Nordmannen har erkjent at han avfyrte skuddet som fra 176 meters hold traff joggeren, men hevder at det var en ulykke og nektet straffskyld. 

I avhør har mannen sagt at han trodde det var en rev han skjøt på, men har senere endret forklaring til at det måtte ha vært et rådyr.

– Mye vondt
Skuddet kunne vært dødelig, sa aktor Ola Lavie under rettssaken. Han mener det ikke var en tilfeldighet at skuddet traff mannen.

Joggeren ble skutt i hoften og har ifølge sin advokat Johan Laftén hatt store smerter. 

Han har måttet oppsøke legehjelp 24 ganger etter hendelsen, i tillegg til rehabiliteringen han måtte igjennom, ifølge Laftén. 

Nordmannen må betale 76-åringen 38.600 svenske kroner i erstatning.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå