Hoksrud frykter invasjon av villsvin fra Sverige

Landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) ser med bekymring på den voksende villsvinbestanden i Sverige. EU ber om drastiske tiltak for å få tallene ned.
21. desember 2018

Hoksrud var onsdag i Brussel for å delta på et ekstraordinært ministermøte om spredningen av afrikansk svinepest i europeiske land.

På møtet tok EUs eksperter til orde for drastiske tiltak for å redusere villsvinbestandene i Europa, forteller han.

Uten slike tiltak vil bestandene høyst sannsynlig vokse ytterligere og spre seg til nye områder.

– Det var et veldig klart signal, sier Hoksrud.

Bakteppet er spredningen av afrikansk svinepest, en virussykdom som ikke er farlig for mennesker, men som er dødelig for både tamgris og villsvin.

Spredning av sykdommen kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for grisebønder.

– Vi har ikke hatt utbrudd i Norden ennå, men vi følger veldig nøye med. Det er alvorlig hvis vi skulle få utbrudd, sier Hoksrud til NTB.

I Norge er villsvinet definert som uønsket, og foreløpig er det ikke mer enn rundt 1.000 villsvin i norsk natur. Men i Sverige har populasjonen vokst til flere hundre tusen villsvin.

Det bekymrer Hoksrud.

– Frykten er at deler av denne villsvinstammen skal komme inn i Norge og begynne å spre seg, sier han.

Forskere har hevdet at villsvinet vil ha en formidabel spredningsevne når det kommer inn i Norge, men viltnestor Vidar Holthe mener forskerne har kommet fram til fantasitall.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå