Afrikansk svinepest har kommet til Vest-Europa

Afrikansk svinepest har kommet til Vest-Europa. Flere tilfeller av den fryktede dyresykdommen er avdekket i villsvin i Belgia.
14. september 2018

Svinepestfunnene, som ble gjort nær Belgias grense til Frankrike, Tyskland og Luxembourg, ble bekreftet av Tysklands landbruksdepartement fredag.

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men forårsaker blødningsfeber hos tamgris og villsvin. Smittede dyr dør som regel i løpet av få dager.

Viruset har tidligere blitt funnet i åtte østeuropeiske EU-land, samt Russland og Ukraina. I august noterte Romania seg for det verste utbruddet av viruset i landet siden andre verdenskrig.

Frankrike, Spania og Tyskland er hovedeksportørene av svin i EU. Unionen utgjør til sammen verdens nest største svineeksportør, kun slått av Kina. 

Tysklands landbruksminister Julia Kloeckner forsikrer bønder om at myndighetene ser alvorlig på situasjonen.

– Vi er godt forberedte, sier hun og tilføyer at Berlin er i tett kontakt med belgiske myndigheter og EU-kommisjonen.

Tyskland har tidligere i år godkjent en rekke tiltak for å bekjempe spredning av viruset, inkludert hevingen av et sesongbasert forbud mot villsvinjakt. I juni ble byggingen av et gjerde som skal stanse syke villsvin ved grensa mellom Danmark og Tyskland, vedtatt i det danske Folketinget.

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå