Annonse

Setpoint´s Snuppa

På jakt med Årets jakthund

Irsk setter Setpoint´s Snuppa (5) ble kåret til landets beste jakthund i fjor. Her gjør hun vei i vellinga på lavlandsterrenget til Bynsberg Herregård i Säffle i Sverige.

Ulrik Myrhaug var 24 da han dundret inn i jakthund-Norges elitenivå for to år siden. Med seg hadde han ei snuppe på tre. Her deler han sine beste tips. Bli med Årets jakthund 2018 på fasanjakt!

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Vi baner oss vei gjennom krattskogen. Et stykke framme lyser et oransje dekken i buskene. Hunden – Setpoint´s Snuppa – står spikret. Ulrik Myrhaug går opp og beordrer reising. En fasanhann er på vingene, før den, et sekund seinere stuper mot marka. Hunden sitter rolig til den får beskjed om å apportere. Et minutt seinere henger fuglen i fars hender.

Jo – det gikk etter læreboka – dagens første fuglearbeid for irsk setter Snuppa. Noen annet var kanskje heller ikke å forvente, når man er blitt tildelt tittelen «Årets jakthund 2018». Ulrik og Snuppa er en av landets aller beste ekvipasjer akkurat nå. Særlig i konkurranser, om vi skal tro far sjøl.

– Sesongen 2017-18 var ikke hennes aller beste på jakt, men på prøver var hun helt rå, forteller Myrhaug.

Flink jente! Snuppa bringer enda en fugl hjem til far. Denne dama kan det å skape jaktbare situasjoner.

Jakt og trening
Vi er på Bynsberg Herregård i Säffle nord for Väneren, et par timers kjøring fra norskegrensa. Gården tilbyr store terreng for fuglehundtrening og jakt på feltfugl.

Myrhaug er her som instruktør for Sande hundesenter, som kurser hundeeiere på alle nivåer. Noen dagers instruksjon av nybegynnere er unnagjort; i dag står jakt og trening av egne hunder på programmet.

Det går fort og det går stort. GPS´en signaliserer stadig stand, flere hundre meter unna.

Ute i terrenget legger Snuppa under seg store områder med stubbåker og skog. GPS´en signaliserer stadig stand, ofte godt inne i skogteigene.

– I et område med såpass høyt jakttrykk som her, er det vanlig at fasanene finnes flere hundre meter inne i skogen, forteller Myrhaug.

Han legger ikke på sprang langt innover i tetta, hvis fuglen sitter løst. Men når det piper for stand et kort stykke unna, er han ikke sein å be. Vi følger på.

Fugl i bakken, for breton Ulrikke. Ulrik Myrhaug er ingen rasefantast. – For meg har ikke en god jakthund noen bestemt farge eller rase, sier han.

NM-finale
Snuppa står på en liten kolle i skogen. Myrhaug ber henne reise, men hun avanserer ikke før han er helt oppe ved henne. Deretter går det i etapper. Situasjonen ender uten resultat.

– Snuppas forsiktighet var litt irriterende akkurat her. Hun er imidlertid veldig god til å skape jaktbare situasjoner, sier Myrhaug.

Det går ikke mange minuttene før Snuppa har spikret fugl …

Både Setpoint´s Snuppa (5) og Ulrik Myrhaug (26) må kunne sies å være kometer innen fuglehundsporten. Begge har fått til store prestasjoner i ung alder. Førstnevnte ble dobbeltchampion i 2017, og startet i finalen i NM høyfjell på Kongsvoll samme år. Noen uker seinere tok hun 1 VK m/ Cacit og ble vinner av Sølvhunden.

– Når skjønte du at du hadde talent med hund, Ulrik?

– Antakelig ikke før den eldste hunden min var et par år gammel, sier han, før han avbryter seg selv: – Det beste som har skjedd meg, må ha vært at foreldrene mine ble skilt da jeg var 12, for da fikk vi hund. Etter en del prøving og feiling fikk jeg muligheten til å være med dyktige folk på prøve, noe som ble inngangsporten til jakt og hundesport.

… en fasanhann er på vingene, før den, et sekund seinere stuper mot marka. Det gikk etter læreboka på dagens første fuglearbeid Snuppa.

Norges beste
Snuppa fester ny stand noen hundre meter unna. På vei dit får vi besøk av en tyfon. Rettere sagt J-Tyfon av Kjerringholm, en annen av Norges beste fuglehunder for tida. Like bortenfor finner vi eier og fører Rune Magnussen.

Ulrik slår av en prat med trenings- og jaktkompisen. Som kjent var både Magnussen og partner Randi Halvorsen i NM-finalen på Kongsvoll i fjor høst. Sistnevnte kom dessuten på 3. plass på NM lavland med J-Tyfon.

Ved siden av å være hundeinstruktør ved Sande hundesenter, jobber Ulrik Myrhaug til daglig som gartner. Hundesenteret holder alt fra grunndressurkurs til trening av hunder på toppnivå.

Etter at Snuppa ble kåret til Årets jakthund i fjor sommer, har det vært mye oppmerksomhet rundt vestfoldingen. Han mener han kunne gjort hundeinstruktørjobben til en heltidsgeskjeft, men har bevisst valgt å holde det på hobbyplan.

– Jakt og hund skal være gøy – ikke nødvendigvis en jobb, sier han.

På vei mot ny stand treffer vi på Rune Magnussen med irsk setter J-Tyfon av Kjerringholm.

Vinterprøver
Hjemme i Sande har familien Myrhaug ytterligere tre fuglehunder: en irsk setter (datter av Snuppa), en breton og en engelsk setter.

– Jeg er veldig pragmatisk når det gjelder rase. Det er irsk setter jeg har lykkes best med, men for meg har ikke en god fuglehund noen bestemt farge eller rase. Det er prestasjonene som teller. Det er nok noen raser jeg ikke kommer til å ha, de som ikke er så godt egnet på høyfjell. Grunnen er kort og godt at målet mitt er å vinne på Kongsvoll, sier Myrhaug.

Dette er ikke en mann som står med lua i handa. Det kan man antakelig heller ikke gjøre hvis man har ambisjoner i vinnerklasse.

– Og programmet framover?

– Først er det sesongens vinterprøver, med mine tre «up and coming» unghunder breton Ulrikke, engelsk setter Stenvolas Poppel, og irsk setter Lyngtrollas Vesla. Dessuten har jeg lyst til å stille med Snuppa på fantastiske NM vinter på Andøya. Men det avhenger av når hun får løpetid, sier unge Myrhaug. Som vi nok ikke har sett for siste gang i fuglehundtoppen.

Slik lykkes du på prøve

Snuppa er definitivt ingen preller. Her står hun på en kolle, og vil gjerne ha med seg Ulrik før hun reiser.

Lyst til å stille på prøve, men usikker på hvordan du skal gjøre det? Her er seks tips fra Ulrik Myrhaug. Det aller viktigste du gjør i forkant, er å sørge for at dressuren sitter.

Snuppa ble dobbeltchampion som treåring. Utseendet er det ikke noe å si på …
  1. ANLEGGSPRØVE: Vit at på jaktprøve så gjør du det samme som på jakt. Det er altså ikke spesielt skummelt. Du bør likevel være ganske trygg på hunden din. For å bli mer dus med prøven i forkant, meld deg på en såkalt anleggsprøve i regi av din lokale fuglehundklubb. Der får du råd og veiledning, slik at du er forberedt til den «ordentlige» prøven.
  2. DRESSUR: Grunndressuren bør sitte, ikke minst «sitt» og innkalling. Eksempel: Hvis du stiller med en voksen hund som løper etter fugl, så er det «takk for i dag». Det er heller ikke så hyggelig hvis hunden din løper opp og ødelegger for en makker som er i fugl.
  3. VÆR FORBEREDT: Vær forberedt på det praktiske: Ha kontroll på oppmøtested, hvilken bil du skal følge etter på vei ut i terrenget osv, slik at du verken skaper stress for deg selv eller lager forsinkelser for andre.
  4. VÆR FOKUSERT: Vær klar når hunden slippes! Noen deltakere går og småprater med dommeren eller andre deltakere når hunden er ute. Fokuser på oppgavene. Vær «på» fra du slipper hund til du kobler, det er ofte marginer som skiller på vinn eller forsvinn.
  5. VÆR BEVISST: Vær bevisst på hvordan du ordlegger deg på prøven. Mange førere snakker hunden sin ubevisst ned overfor dommeren: «Den pleier å gå bedre», eller «der gikk vel hunden litt langt etter» etter oppflukt. Snakk heller hunden din opp.
  6. VÅG Å VINNE: Husk at du bare får premie hvis du har fuglearbeid. Ser du f.eks fugl som lander på bakken, våg å sende hunden dit.
Powered by Labrador CMS