Annonse
Elleve ryper kaster seg ut over skrenten, ei dør i skuddet.

Rypejakt i Sverige

Besøk söta bror i september

Høsten 2017 ble mulighetene for såkalt tidligjakt i Sverige kraftig innskjerpet for utenlandske rypejegere. Men våre naboer har også en praksis som gjør septemberjakta på ryper svært attraktiv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Bra med stamfugl og store kull gir forhåpninger. Under tidligere besøk, fra 25. august, har rypekullene vært samlet, og de har vært tilbake igjen allerede neste dag, selv om de er blitt jaktet på. Nå viser kalenderen 18. september. Det er tre uker siden svenskene startet jakta, og vi vet at andre jegere har vært her før oss.

Det går unna når ei ung pointertispe legger i vei i fjellet.

Vil vi møte store flokker som har samlet seg? Kull? Enkeltfugl? Fjelltraktene rundt Blomhöjden, noen kilometer øst for Gäddede og rett over grensa i Lierne i Trøndelag, har aldri skuffet oss tidligere. Men mye kan være annerledes nå. Fjorårets septemberjakt i samme område bød på middels rypebestand, denne høsten har rapportene varslet mange og store rypekull …

Lovende start

– De er her! Vi er ikke kommet langt opp mot fjellplatået før rørosingen John Arvid Grande (45) får et signal på GPS-en, som forteller at den tre år gamle pointertispa Ida har tatt stand. At det er ryper hunden står på, tar vår mann som en selvfølge. Jo da, hunden står som en påla foran en einerbusk i åpent lende, helt ute på en fjellskrent. En drømmesituasjon for både skytter og jaktfotograf.

John Arvid er raskt oppe i rumpa på hunden, og sammen avanserer de noen meter.

Finere rypeterreng skal du leite lenge etter. Opp mot platået til venstre på bildet var det også lettgått.

– JAAA!

Ida avanserer. Det blir liv i buska. Et stort rypekull kaster seg ut. To skudd. En fugl går rett ned, de ni andre forsvinner ut i det store intet med halve Jämtlands fjellverden under seg.

Grande smiler. Å starte med et kull på ti har ikke vært dagligdags de siste årene.

Vi fortsetter på planlagt rute. Seinere skal det vise seg at kullet er tilbake når vi legger veien hit på returen. Noe de også er påfølgende dag.

Blir det skadeskutt fugl er en god hund gull verdt. Rypa er snart innhentet.

Store kull

Håvard Rudi (55) fra Sel i Gudbrandsdalen er i sving oppe på selve fjellplatået, som vi langsomt nærmer oss. Mannen er en dreven oppdretter, som under tvil har solgt «halve Ida» til John Arvid som til hverdags jakter og trener henne. Vi møtes og beslutter å jakte sammen resten av dagen.

Samtlige hunder får etter hvert prøvd seg. Noen ryper havner i nettet, uten at det på noen måte står i stil med mulighetene. Vi ser jevnt over store kull, men siste natts løvfall får skylden for at de stedvis er litt nervøse.

Her og der ligger ferske tomhylser og vitner om at andre har tråkket dette terrenget tidligere i høst. Likevel observerer vi jevnlig kull med åtte-tolv fugl på vingene. De oppfører seg som ryper vanligvis gjør rundt jaktstart hjemme.

En time eller to på ryggen hører med i rypefjellet.

Elgjakta «freder» rypa

– Rypene tykker ikke like bra som i slutten av august, men det er helt normalt. Ikke minst fordi bjørka har begynt å riste av seg løvet, konstaterer Rudi idet kaffen koker ved lunsjtider.

Nå er ikke svenskene like opptatt av rypejakta som nordmenn. Her er det elgjakt som gjelder. Elgjakta i Jämtland, Västerbotten og Norrbotten, som utgjør hele det nordlige Sverige, starter første mandag i september. Av den grunn stenger staten alt salg av småviltkort de to første ukene av elgjakta i disse tre fylkene. Da nesten all rypejakt foregår på statlig mark, er rypa i praksis «fredet» de to første ukene i september.

Igjen er det Ida som finner fugl, og nok en gang er det et stort kull.

– Etter at tidligjakta ble innskjerpet, er dessuten jakttrykket tidlig i sesongen blitt betydelig mindre. Har man ikke et eksklusivt terreng hjemme, frister den svenske rypejakta vel så mye som den norske, også i september, konstaterer John Arvid.

Etter en time i hvilemodus i Jervenduken er det videre med oss, i en stor bue tilbake ned mot jakthytta.

Hjem til «far». Livet smiler!

Nytt stort kull

Både Idas kullbror Emil og toåringen Fanta får prøve seg, men det er først når det er Idas tur i manesjen, at ting begynner å skje. Vi har blitt litt sløve i det lettgåtte terrenget, og skvetter til når ei enslig rype passerer oss på stive vinger.

– Ida står! Godt oppe i lia ser vi et oransje dekken som står stille, før hunden avanserer sakte noen meter, stopper igjen, justerer og til slutt parkerer for godt.

Vi nærmer oss raskt. Nok en gang står Ida foran et større einerkjerr øverst i en bratt skrent, slik at et mulig rypekull bare kan kaste seg rett ut.

Jegerne posisjonerer seg, hunden avanserer noen meter og stopper. Blikk utveksles. Om noen sekunder får vi svaret på alt.

– JAA! Et virvar av hvite vinger i buska, fugler i lufta og fire kjappe skudd. Denne gangen blir tre ryper liggende igjen og blir i tur og orden raskt hentet inn, også denne gang uten apportordre.

En omfattende utredning gir ingen nye fugler. Vi fortsetter med de andre hundene ute i søk.

Det blir en lang dags ferd mot kveld og hytta. Samtlige hunder kommer i fuglesituasjoner. Og kullet fra i morges er tilbake der vi fant dem, på samme fjellbrinken. Det ville neppe skjedd om de hadde vært jaktet mye på. Vi lar dem i fred.

I morgen er det atter en dag.

John Arvid Grande (t.v) og Håvard Rudi, to gode busser i svenske rypefjell.

Fortsatt tidligjakt i skogsområdene

De nye fjelljaktsreglene i Sverige gjelder i hovedsak for statens mark i fjellområdene i Jämtland, Västerbotten og Norrbotten fylker. Det gjorde slutt for den tradisjonelle tidligjakta fra 25. august, som mange norsk rypejegere tidligere har benyttet seg av.

Skogsområdene i Sverige omfattes generelt ikke av bestemmelsen. Mange nordmenn har derfor gått over fra ryper til skogsfugl, når kalenderen viser 25. august. Det har økt jakttrykket i tradisjonelt gode skogsfugltrakter som Östersund-området i Jämtland og Vilhelmina i Västerbotten.

Mer detaljert informasjon om blant annet geografisk nedslagsfelt og unntak fra reglene finner du på:

https://svenskjakt.se/start/nyhet/sa-blir-de-nya-fjalljaktsreglerna/

Hva er det med denne rypa som drar oss til fjells i hopetall, år etter år?

Rypejakt fra midten av september

Den svenske småviltjakta på statens marker i fjellet er todelt: Den første perioden fra 25. august til 15. september er forbeholdt svenske innbyggere.

Elgjakta starter første mandag i september. I de to påfølgende ukene er det stans i småviltjakta. Deretter starter andre perioden av småviltjakta, som også er åpen for utenlandske jegere (i fjor 17. september).

Jaktkort bestilles og viltrapport leveres på www.natureit.se. Husk å levere viltrapporten seinest 14 dager etter endt jakt. Det er en forutsetning for kjøp av jaktkort kommende sesong.

Powered by Labrador CMS