Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge
Harepest er påvist hos flere harer i Oppland, Hedmark og Østfold. Sykdommen kan smitte mennesker, og folk oppfordres til å følge smitterådene.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
– I områder med harepest bør man ikke drikke vann direkte fra bekker og andre vannforekomster, unngå å bli slikket av hunder som har vært i kontakt med selvdøde eller syke harer og smågnagere, samt å følge rådene til Folkehelseinstituttet om sikring av brønner og oppkommer, sier vilthelseansvarlig Knut Madslien ved Veterinærinstituttet.
Harepest (tularemi) er en smittsom infeksjonssykdom som forårsakes av bakterien Francisella tularensis, og forekommer blant viltlevende dyr – spesielt hos hare og smågnagere. Sykdommen finnes over hele Norge, men er oftest påvist i Sør-Norge.
Både mennesker og hunder kan bli smittet, og sykdommen opptrer regelmessig hos mennesker. For mennesker er den viktigste smittekilden lokale drikkevannskilder – brønnvann som er forurenset med kadaver eller ekskrementer fra smittede smågnagere.
Hunder og katter kan imidlertid overføre smitte til mennesker via slikking, dersom de nettopp har bitt på et sykt eller dødt dyr som har harepest. Også mygg og flått kan overføre smitte fra dyr til mennesker.
Som regel tar det tre til fem dager fra mennesker blir smittet til de blir syke. Vanligvis er det snakk om influensalignende symptomer, og harepest hos mennesker kan behandles effektivt med antibiotika.
Madslien oppfordrer kjæledyreiere til å forsøke å unngå å la kjæledyrene spise eller snuse på døde smågnagere og eller hare. Kjæledyr og husdyr regnes ellers som relativt lite mottakelige, men hunder som smittes, blir vanligvis ikke alvorlig syke.