Annonse

Introjakt på Dønna

Junior­suksess med hvite harer

16 unge jegere og en øy full av hvite harer, det kan ikke slå feil. Jakt & Fiske ble med på introjakt på Dønna, i regi av NJFF Nordland og Alstahaug JFF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

På den sagnomsuste hareøya stilte seks lokalkjente instruktører med hunder, våpen og blytung erfaring. Kombinert med 16 lærevillige og

jaktsugne ungdommer og tre foresatte, deltakende jegere, var det bedrøvelig nytt for langørene i skogområdet rundt skolehuset på Berfjord.

Målet ble nådd!
For de to hovedansvarlige, Ylva Edvardsen og Christer Øveraas, var ikke målet flest mulig harer, men at alle skulle få minst ett dyr på skuddhold – og muligheten til å skyte. Et hårete mål, men høyst overkommelig på Dønna, skulle det vise seg.

Introjakta 2018 på Dønna åpnet med en doublé for den unge jegeren Ole-Kristian Ottermo Olsen. Her er poserer han stolt sammen med hundefører Harald Inge Mathisen.

Fra jaktstart lørdag morgen og til avslutningsharen ble det felt 20 harer, og alle deltakerne hadde hatt hare på skuddhold og kjent adrenalinet pumpe.

– Ingenting var rutine for disse førstegangsjegerne, men de imponerte stort, og taklet stort sett både press og skuddsituasjoner svært bra, sier Ylva Edvardsen.

Gjensidig tillit
Unge med våpen er ingen lek, og sikkerheten sto i høysetet. Ingen fikk ta en patron ut av beltet før korrekt våpenhåndtering og gjennomgang av alle tenkelige scenarioer var diskutert og forstått.

De fleste instruktørene på kurset har jaktet i årevis og arrangert en rekke tilsvarende jaktkurs tidligere. Den faglige tyngden innga respekt, og den ekte entusiasmen smittet over på alle. Ja, selv en utskremt sportsfiskeskribent og fotograf kunne kjenne lysten til å gripe hagla og bli med.

Ett av fire lag samlet for å lære hvordan man vommer en hare. På slutten av kurset gjorde flere av deltakerne jobben uten hjelp.
På post i flott hareterreng og majestetisk natur. Den nybakte harejegeren heter Odd Johan Heimland.

Nye muligheter
Årets introjakt på Dønna ble en minnerik opplevelse for de unge jegerspirene, og uten tvil en vitamininnsprøytning for den videre ferden på jegerstien.

– Vi må ha lov til å skryte litt av oss selv. Gjennom introjakta er det lagt opp til at de ferske jegerne skal få prima jakt og positive opplevelser i trygge omgivelser, alt for en billig penge. Etter responsen å dømme lykkes vi godt. Vi vil trolig gjenta bedriften neste år, og det kan nok lønne seg å være tidlig ute med påmelding om man skal være sikret plass, avslutter Edvardsen.

Denne saken er produsert og finansiert i samarbeid med NJFF Nordland.

Powered by Labrador CMS