Annonse

Test av Scandium J12 b

Test av Scandium J12 b,
Scandium J12 er en kurant tyrkisk jakthagle for prisbevisste jegere.

Grei hagle for ferskinger

Under sin merkevare Skandium, leverer Interjakt en tyrkisk hagle med greie bruksegenskaper for nybegynneren.

Publisert

Interjaktgruppens merkevare, Skandium, omfatter flere produkter fra ulike produsenter. En av disse er hagla Scandium J12, laget av Khan Arms. 

Dette er en av flere tyrkiske hagleprodusenter som kan skilte med moderne maskinpark og konkurransedyktige våpen. Scandium J12 ser ved første øyekast ganske elegant ut, med sin svarte låskasse og klassiske skjeftelinjer.

Både piper og låskassen har en matt svart overflatebehandling, og den ceracoteliknende mattsvarte baskylen har gulltrykk med navn og modellbetegnelse.

Test av Scandium J12 b, Justerbar kolbekam
Justerbar kolbekam gjør individuell tilpasning mulig. Treverket er livlig og pent.

Justerbar kolbekam

Skjeftet er laget i ganske fin hjemmeavlet valnøtt, som en ofte finner selv på rimelige tyrkiske hagler. Overflatebehandlingen med voks og olje er litt tørr og sparsom, men like fullt glatt og pen. Den har fine og presist freste nettskjæringspaneler. 

Fortreavslutningen er en halvveis schnabel («nebb» på tysk) med skarp kant. Skjeftet har en tynn kolbekappe i gummi som gir en lengde på 37 cm til avtrekker. Kolbekammen er regulerbar for individuell tilpasning, i form av skiver som plasseres mellom kinnstykke og kolbe. 

Det egner seg godt på en begynnerhagle, da anlegget sjelden sitter like spikret som hos mer erfarne haglskyttere. Hagla er påsatt reimbøyler. Treverket er pent tilpasset stålet i baskylen. Både utforming, grepsflater og treverk trekker opp i vurderingen av hagla.

Både låskasse og piper har en matt svart overflate som gir et stilreint preg.

Fjærløs løpsvelger

Pipene har ingen merking etter trykktesting, men det er notert «steel proof» på pipene under kaliberbetegnelsen. De måler 71 cm og har både ventilert mellomskinne og sikteskinne. 

Kornet er i rød plast, som fanger lys. Det følger med fem utskiftbare choker. Pipene er utstyrt med kraftige utkastere, som slenger tomhylsene resolutt av gårde.

Kammerstykket er sirkelpolert. Mekanismen ser enkel og vellaget ut, selv om det er fjernet gods fra venstre hane for å gi plasstil staget til automatsikringen. 

Utløseren for toppleverens åpne posisjon er plassert i en utsparing i godset under låsehaken på pipene.

Test av Scandium J12 b, sirkelposert kammerskytte til hagle
Kammerstykket er sirkelposert og har kraftige utkastere for tomhylsene.

Hagla har en løpsvelger integrert i sikringsfløya. Dessverre er denne helt uten fjærbelastning, og kan lett skubbes til en mellomposisjon der hagla ikke kan avsikres. Denne detaljen bør selv ikke økonomibørser spare på.

Overkommelig pris

På sportingbanen oppførte hagla seg helt som forventet, uten å utmerke seg i noen retning.

 Jeg opplevde den som en litt traust jakthagle med helt middels balanse. Den ble med rundt i svingen etter duene, og jeg kan så visst ikke laste hagla for et og annet bomskudd. 

Utkastere og sikring fungerer utmerket så lenge løpsvelgeren står i riktig posisjon. Scandium J12 er en ganske standard tyrkisk jakthagle, der du får bonus i form av et pent justerbart skjefte og en tøff overflatebehandling på stålet. 

Scandium J12 vil være aktuell for den som er på jakt etter ei grei hagle til en overkommelig pris – inkludert førstegangsjegere.

Test av Scandium J12 b, haglen har mekanisk løpsjalter
Mekanismen ser enkel og rydding ut med en mekanisk løpssjalter.

Scandium J12 b

Tyrkisk over/underhagle i kaliber 12/76. Justerbar kolbe, automatsikring og utskiftbare choker.

Vekt: 3190 g

Pipelengde:  71 cm (leveres også i 76 cm)

Skinnebredde: 7 mm

Kolbelengde: 37 cm

Fall ved hel: 54 mm

Fall ved kam: Justerbar 22-34 mm

Choker:  Fem løse medfølger

Pris: kr 13 490,-

Leverandør: Interjakt, interjakt.com

Kort oppsummert

Pluss

  • Flott treverk i skjefte
  • Justerbar kinnkappe
  • Coating på stålet

Minus

  • Løpsvelger uten fjærbelastning
  • Klebrig kolbekappe
  • Karakter: 4

Powered by Labrador CMS