Annonse

Test av Beretta Silver Pigeon I MY19

En klassiker i ny drakt

Berettas over/under hagle Silver Pigeon er på mange måter blitt ei referansebørse. Nå har den fått en ansiktsløftning.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Beretta Silver Pigeon I har vært produsentens pallevare i mange tiår. Hagla er ment som et såkalt innstegsvåpen for nye jegere, men våre jaktformer og -tradisjoner inviterer ikke til å gå videre til sidelåser, håndgravyr og dyrt treverk.

Silver Pigeon har i stedet blitt et slags referansepunkt for norske jegere. Den har jevnlig gjennomgått oppgraderinger og justeringer, og det siste årets endringer føyer seg pent inn i moderniseringsrekken.

Samme låskasse
Selve kjernen i Beretta Silver Pigeon I er den velprøvde 686-låskassa, som det er liten grunn til å skifte ut. Låskassa har vært produsert i mer enn 30 år, og det er solgt mer enn 1 million hagler med dette systemet.

Den er lett gjenkjennelig på de to selvjusterende låsetappene på hver side av kassa, som bidrar til at våpenet er svært slitesterkt. Dette gir også en svært lav låskasseprofil sammenliknet med andre systemer, siden det ikke er behov for plass til noen form for låsing i underkant av nedre kammer.

Tilpasningen mellom delene holder som vanlig god kvalitet. Kolbekappa er i glatt kunststoff som ikke hekter i klærne, men gir god rekyldemping.

Dekoren har fått tema vinranker med blader og drueklaser. Den er laget i en dus, linjepreget lasergravyr som kan minne om den eksklusive kunstarten bulinogravyre. Logoen er dypere preget og står mer fram i de fleste lysforhold.

Drueranker
Den mest iøynefallende endringen på Beretta Silver Pigeon 1 MY19 (MY betyr «model year») er dekoren på låskassa. Den viser nå et tema med vinranker og druer, som også slynger seg på toplever og avtrekkerbøyle.

I tillegg er Berettas sterke logo med de tre pilene å finne på sidene av, og under baskylen. Vinrankene har en mer dus tone en tidligere dekor, som får logoen til å synes bedre.

Rett fortre
Også forskjeftet har fått en endring, der det karakteristiske nebbet i forkant (schnabelavslutningen) er erstattet med en jevn avrunding i mer klassisk stil. Dette er etter min smak en forbedring, da det gir mer fleksibilitet i grepet til pekehånden for skyting i forskjellige høyder og skytestiler.

Dessuten ser det reinere ut, og er mindre utsatt for konflikt med omgivelser, som buskas og trestammer.

Løpsprofil og choker er den viktigste oppgraderingen av året. Disse 70 mm lange chokene skal gi bedre skuddbilder, særlig med stålhagl.

Løpsprofil
Den viktigste endringen er likevel nesten usynlig. Pipene til MY19 har fått en forbedret løpsprofil, OptimaBore HP, der overgangskonen fra kammer til løp er hele 80 mm. Chokene er i tillegg 70 mm lange i stedet for 50, men likevel helt integrert i pipa. Hagla leveres med 5 OCHP Choker.

Systemet tillater bruk av lengre, utvendige choker («konkurransechoker») om det er ønskelig. Alt dette skal ifølge produsenten gi mindre rekyl, høyere hastighet og penere skuddbilder. Løpsprofilen skal dessuten gi bedre skuddbilder ved bruk av stålhagl.

Bakgrunnen er kanskje at Europakommisjonen i august 2019 ba om en utreding av farene ved bruk av bly i all ammunisjon fra ECHA (the European Chemicals Agency)?

Den jevne avrundingen av fortreet er et nytt trekk. Dette er en smakssak, men jeg synes det er både penere og bedre å holde i.

Balansert
På skytebanen merket jeg sant å si ingen endring fra tidligere versjoner, bortsett fra at jeg liker grepet på forskjeftet bedre. Hagla har den samme fine balansen og tyngden som egner seg på leirduene. Silver Pigeon er en dueknuser nå som før, som i alle fall ikke forsterker feilene jeg gjør på banen.

Den nye modellen skiller seg i det hele lite fra tidligere utgaver helt tilbake fra slutten 1990-årene. Sånn sett er dette noe konservativt, men hvorfor endre noe som funker?

Årets modell av Beretta Silver Pigeon 1 er fremdeles en referansehagle, som med en noe redusert pris er vel så attraktiv som før.

PRODUKTNAVN: Beretta 686 Silver Pigeon 1 MY19

PRODUKTFAKTA: Over/under jakthagle. Vekt: 3,25 Kg. Pipelengde 71 cm. Kaliber 12. Fall ved hel 57,5 mm, fall ved kam 36,5 mm. Stokklengde 36,8 cm.

PRIS: kr 19990,-

IMPORTØR: Schou våpen AS

KARAKTER: 5

Powered by Labrador CMS