Annonse

Test av Beretta 690 Ultraleggero

Ny lettvekter fra Beretta

Den tradisjonelle lettvektshagla lages vanligvis med baskyle i aluminium. Nå har Beretta gått nye veier og presset vekta på hagla 690 Ultraleggero med stålkasse ned til 2,8 kg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Den nye Beretta 690 Ultraleggero er en reinspikka jakthagle basert på den nå velprøvde mekanismen i 690-serien. For å slanke denne modellen med et halvt kilo, har produsenten gjort en del grep uten å gå veien om aluminium i låskassa.

Det mest iøynefallende er de svarte plastpanelene med blomsterdekor på siden og under baskylen. Plast er som kjent ikke bare plast, og Beretta kaller dette «Tekno-polymer». Det gjenstår å se om de vil tåle tidens tann, men de kan også skiftes ut.

Vektbesparelse

Panelene dekker utsparinger der overflødig stål er fjernet fra kassa for å spare vekt. I praksis skal låskassa være like sterk som en vanlig 690, med sine koniske låsebolter på sidene av det øverste kammeret. Modellen har vært stresstestet på fabrikken med 55.000 skudd uten problemer.

Det er mer enn de fleste jegere skyter et helt liv, og denne hagla er for lett til å bli mengdeskutt som banevåpen. Også pipene har synlig vekt- besparelse, siden de kun er sammenføyd ved munningen og i kammerdelen, ellers er de uten mellomskinne.

Guide: Slik blir du en bedre hagleskytter i jaktsituasjonen

Aluminium

Beretta har måttet krype til aluminiumskorset i avtrekkerhuset og metalldelene i fortreet, men her er materialet sterkt nok til å takle forventede påkjenninger. Festemekanismen til fortreet er hentet fra den forholdsvis nye 694-modellen. Også den tilsynelatende standard Beretta-stokken er lettet med ekstra uthuling innvendig, i tillegg til en lett kolbekappe i myk plast.

Test: Beretta 691 Victoria - en hagle med dametekke

Hagla har gjenkjennelige Beretta-dimensjoner i skjeftet, med kraftig pistol- grep og klassisk forskjefte. Pipene har perlekorn i messing og en smal, ventilert jaktskinne i stål. Chokene er Berettas Optima Choke HP med lang og slak innsnevring. Den enkle avtrekkeren er lett og kontant. Løpsvelgeren som er innebygget i sikringen, er tydelig merket og har distinkte posisjoner.

Livlig

På leirduebanen var den gjenkjennelig som Beretta. Utkast og funksjon var helt som forventet. Hagla er kamret for 76 mm patroner og tåler «High performance» stålpatroner med inntil 56 gram ladning. For min del kan jeg bare glemme skudd nummer to med slike patroner, grunnet den heftige rekylen i denne lette hagla.

Her er moderate 32 grams ladninger langt mer harmoniske. Lettvekteren er trivelig å skyte leirduer med, og gir helt akseptabel rekyl med lette 24 grams ladninger. Haglas lave vekt, sammen med litt kortere piper, gir en litt livlig følelse. Det er en ulempe på forutsigbare leirduer, fordi det blir så lett å stoppe svingen i skuddøyeblikket.

Test: Khan K500 Lux - vellaget og rimelig hagle

Fordelen er at hagla er rask å vri på målet, som når fuglen kaster seg i en sving i flukten. På sportingbanen fungerte hagla svært bra, særlig på de raske duene som kommer bakfra eller rett opp (teal).

Beretta 690 Ultraleggero er en superlett hagle for lange jaktturer. Du får ikke nødvendigvis noe gratis i skuddøyeblikket, men til gjengjeld orker du å skyte etter 10 timer i fjellet.

Beretta 690 Ultraleggero

Lett jakthagle i kaliber 12/76 godkjent for harde stålhaglladninger. Skjefte i nøttetre. Kolbelengde på 36,5 cm, fall ved hæl 55 mm, fall ved kam 35mm.
Pipelengde: 66 cm. Kan leveres fra 61 til 76 cm. Vekt: 2,8 kg.
Pris: kr 31150,-
Leverandør: Schou Våpen AS, www.schouvapen.no
Karakter: 5

Powered by Labrador CMS