Annonse

Test av Benelli 828U Beccaccia

Fin fjellhagle fra Benelli

For italienerne er lette og korte hagler ensbetydende med rugdejakt. Benelli 828U er også et godt valg for dedikerte rypejegere.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Benelli 828U er en over/under-hagle, som skiller seg fra mengden. Den særegne lange låskassa i aluminium er eloksert i en brungrå valør, og har en ganske uvanlig linjeføring. Godstykkelsen er solid, men det er likevel en låseplate i stål som holder kammertrykket på plass.

Dette er en såkalt Jägerblokk som glir i grep mot kamrene når hagla lukkes. Da griper også et par bolter inn på oversiden av pipene, men disse holder bare systemet lukket. Også svingboltene som pipene er akslet på, er av stål og innfelt i kassa.

Ved hjelp av en stålpinne kan avtrekkerhuset løsnes fra låskassa. Her er det ingen haner, men i stedet horisontale tennstifter med omsluttende spiralfjærer, som spennes av toppleveren.
Ved hjelp av en stålpinne kan avtrekkerhuset løsnes fra låskassa. Her er det ingen haner, men i stedet horisontale tennstifter med omsluttende spiralfjærer, som spennes av toppleveren.

Løst avtrekkerhus

Avtrekkerhuset er noe for seg selv, og kan enkelt løsnes fra låskassa med en medfølgende stålstang, som presses opp gjennom et hull i bakkant. I stedet for haner, inneholder den to horisontale tennstempler, disse treffer tennstiftene i låseblokka i en helt rett linje. Dette gir en svært kort responstid i avtrekket.

Stemplene spennes direkte av den asymmetrisk plasserte topleveren, uten å gå veien om spennstag mellom piper og kasse.

Test: Beretta 690 Ultraleggero

Kolbejustering

Bakskjeftet møter låskassa i halsen, der det er lagt inn et posisjoneringssystem som vi kjenner fra magasinhaglene til Benelli. Dette består av en rekke mellomstykker (shims) med variert vinkling, slik at skjeftets fall og vridning (cast) kan tilpasses skytteren.

Lengden kan varieres med mellomstykker innenfor den aktivt rekyldempende kolbekappa, som produsenten kaller «Progressive comfort». Også kolbekammen har innlagt et mykt polymer-materiale, som er snillere mot kinnbeinet. Friksjonsflatene i grepet har et fint fiskeskjellmønster, og den enkle valnøtten er fiffet med mørke felter for å gi et mer eksklusivt uttrykk.

Test: Mossberg 940 JM Pro

Korte piper

Benelli 828U Beccassia er en svært lett hagle med sine korte piper og låskasse i lettmetall. I utgangspunktet er selve grunnmodellen forholdsvis lett, med sine snaue 3 kg.

Mye av vektbesparelsen er gjort ved å utstyre den med kortere piper. De korte pipene gjør balansen i våpenet mer «nervøs», noe som igjen kan være en fordel mot mål med uberegnelig flukt, som f.eks. rugde.

Ørene på oversiden av kamrene holder låseblokka på plass, samtidig som de tar imot låsebolter i hullene.
Ørene på oversiden av kamrene holder låseblokka på plass, samtidig som de tar imot låsebolter i hullene.

De korte pipene er sammenføyd bare i monoblokka, eller kammerstykket om du vil, samt mellom munningene. Mellom disse punktene er de frittliggende uten mellomskinne. De har en forholdsvis høy og smal karbonskinne med et fiberoptisk plastkorn.

Testhagla var uten utkastere, noe som også holder vekta nede. Våpenet kommer i en stilig plastkoffert med egen utstyrsboks for choker, shims og verktøy.

Kvikk

På sportingbanen oppførte Benellien seg som forventet. Den var svært kvikt på målet, og vanskeligere å holde i flyt mot leirduer med rette baner. På de mer springende «teal» og «rabbit» kom de kjappe bevegelsene i hagla mer til sin rett. Den høye karbonskinna gir god oversikt og godt definert holdepunkt mot målet. Hagla fungerer mekanisk helt upåklagelig.

Den er lett å spenne med hendelen på toppen, og presenterer tomhylsene godt med utdragerne. Rekylopplevelsen var spesielt positiv, og kan sammenliknes med hagler som veier en halvkilo mer. Likevel ville jeg styrt unna de hissigste 76 mm patronene.

Test: Rizzini BR 460

For støkkjegeren

Benelli 828U Beccaccia er en spennende lettvekter med mange uvanlige og moderne særtrekk. Denne reinspikka jakthagla er kanskje særlig egnet for støkkjegeren, som liker å gå langt etter fjellfugl.

Men når standardmodellen likevel er under 3 kg, er det tvilsomt om de korte pipene gir uttelling annet enn på de mest krevende turene.

Benelli 828U Beccaccia

Over/underhagle med låseblokk av «Jägertype» med uttakbart avtrekkerhus.
Kaliber: 12/76.
Pipelengde: 61 cm, løse choker.
Justeringer: Skjefte justerbart i 40 posisjoner, også venstrehendt. Skjeftelengde: 36,5-37,5 (34,5 i compact-utgave)
Vekt: 2,8 kg.
Pris: kr 38.000,-
Leverandør: Jakt & Friluft AS, www.jaktogfriluft.no
Karakter: 5

Selve låsingen sikres av den blanke Jägerblokka midt i kassa som griper i utsparinger i over- og underkant av pipene.
Selve låsingen sikres av den blanke Jägerblokka midt i kassa som griper i utsparinger i over- og underkant av pipene.
Powered by Labrador CMS