Annonse

Gjør ekstra tiltak mot lakseparasitt i Driva i sommer

Miljødirektoratet og samarbeidspartnere gjør i sommer nye tiltak både ovenfor og nedenfor fiskesperringen i elva Driva for å fjerne den dødelige lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Miljødirektoratet gjør ekstra tiltak mot lakseparasitt i Driva i sommer etter at smittede laksunger i fjor høst ble påvist i øvre deler av elva.

– Vi kan ikke være sikre på at de laksungene som fortsatt befinner seg i øvre deler av Driva fra før fiskesperren ble etablert i 2017, ikke er smittet av lakseparasitt. Derfor tar vi en ekstra runde med klorbehandling nå i sommer, sier miljødirektør Ellen Hambro i en pressemelding.

Miljødirektoratet gjorde en enkel behandling av deler av øvre Driva med klor i fjor høst, og etter det ble det ikke funnet spor av den dødelige lakseparasitten Gyrodactylus salaris gjennom DNA-prøver av vannet.

Har blitt igjen lenger enn fem år

Likevel trengs en ekstra behandling i år, fordi nye prøver viser at det fortsatt er lakseunger i øvre deler av Driva som stammer fra gyting før fiskesperren ble etablert.

Laksunger vandrer normalt ut i havet senest etter fem år. Siden fiskesperren i Driva ble etablert i 2017, antok Miljødirektoratet at området ovenfor fiskesperren var tom for både laks og lakseparasitt etter andre behandling av elva i 2023.

I Driva har det imidlertid vist seg at en del laksunger har blitt igjen lenger enn fem år, noe Miljødirektoratet antar skyldes at laksen vokser saktere i høyden grunnet mindre næring og kaldere vann.

Siste sammen med Drammensregionen

All behandling mot lakseparasitt i elva i år vil skje med bruk av klor, som tar livet av parasitten uten å skade fisken.

I øvrige elver i Drivaregionen er behandlingen mot Gyrodactylus salaris ferdig, og tilbakeføring av opprinnelige laksestammer fra genbank startet nå i vår.

– Nå når elvene er fri for lakseparasitter, ser vi verdien av å ha tatt vare på de opprinnelige laksestammene i genbank gjennom mange år, slik at disse kan vende hjem igjen, sier Hambro.

Drivaregionen er sammen med Drammensregionen de siste områdene i Norge der lakseparasitten Gyrodactylus salaris ennå ikke er utryddet.

Powered by Labrador CMS