Annonse
Reportasje, Pålandsvind gir Pågangsmot, pålandsvind gir spennende fiske nærme land.
Det er ikke alltid så lett å være fluefisker i kraftig pålandsvind, men går du opp til en klasse 7, 8 eller 9 og holder deg til korte og sikre kast, går det fint. I takt med økt vind, kommer fiskenes matfat nærmere, og fisken blir ofte mer bitevillig.

Tips

Pålandsvind gir pågangsmot

Vil du oppleve et spennende fiske nær land, bør du plassere deg midt i pålandsvinden.

Publisert Sist oppdatert

For erfarne fiskere, kommer det neppe som noen overraskelse at pålandsvind er den beste vindretningen når det fiskes fra land eller nært land fra flytende fartøy. Behersker du å fiske i mye vind, vil du bli overrasket over hvor nærme fiskene kommer, og hvor bitevillige de er.

Varm vind og pålandsvind

En gjengs, og noe utdatert oppfatning blant mange fiskere, er at sønnavindend gir det beste fiske, mens den nordvestlige byr på det verste. 

Jeg tør påstå at det er langt mer fiske å hente om man plasserer seg optimalt i forhold til vindretningen – enten det blåser

fra sør eller nord. Min personlige favoritt? Pålandsvind! Den er klart best når den er kjølig eller kraftig på sommeren, og varm eller svak på vinteren. Høst og vår har ikke styrke og temperatur samme betydning.

Hvorfor pålandsvind?

Bølger og grumsete vann gir tak over hodet for grunnvannsfisker. Sammen med vannstrømninger, flytter pålandsvinden temperert vann fram og tilbake.

 Det gir økt bevegelse og mer friskt og oksygenrikt vann. Dette samspillet er vesentlig for at noen arter (blant annet flere byttedyr) kan oppholde seg nærme land, noe fisken vet å utnytte. 

Pålandseffekten betyr som regel mer insekter og små organismer, som får krepsdyr, reker og byttefisk til å røre på seg. Med andre ord er det duket for buffé nærme land for storfiskene.

Hvor mye er bra?

En dedikert fluefisker kan nok styre sin begeistring for hard vind. Fisker du derimot med sluk eller kastedupp og agn, er det omtrent ingen begrensninger så lenge bølgene ikke blir for ekstreme. 

Etter min erfaring kan skikkelig grisevær med moderate bølger

ofte by på noe av det mest givende fisket. Så lenge du står på land eller vader, går det fint med 10–15 sekundmeter vind. Om du vader, kan du oppleve at fisken nærmest svømmer mellom beina dine.

Art og område

I sjøen er det særlig sjøørret, havabbor, lyr, flatfisker, horngjel, makrell og leppefisker som lar seg friste til matsøk tett på land ved pålandsvind. 

I ferskvann gjelder det omtrent alle arter, da vindretningen gjerne påvirker hele økosystemet i grunne vann.

 For deg som satser på insektspisende fisk, og da spesielt fra overflaten, er vindretning obligatorisk kunnskap for å få suksess med fluestanga. 

Husk at vinden flytter millioner av insekter fram og tilbake. Fisken følger nøye med – og mange følger etter.

Powered by Labrador CMS