Annonse

Tema | Urinveisinfeksjon – og hvordan unnngå det

Hold stussen varm i kulda

En kald stjert på post er ikke bare ubehagelig – det kan også føre til urinveisinfeksjon om du har uflaks. Her får du noen tips til å unngå problemet, og noen produkter som kan hjelpe på veien.

Publisert Sist oppdatert

UVI er som oftest forklaringen på urinveissmertene som hver femte kvinne har kjent på. Noen er heldige og slipper helt unna, mens det for andre er en gjenganger. Har du først fått urinveisinfeksjon én gang, er det lettere å få det igjen. På verdensbasis er urinveisinfeksjon hos kvinner et stort helseproblem som det forskes for lite på, ifølge urolog Per Espen Låhne.

Men det er slett ikke «bare» kvinner som kan få urinveisplager på grunn av kulde og bakterier som vandrer opp i kroppen. Også menn som ikke er føre var, kan ende opp med å «pisse piggtråd». (Se egen rammesak lenger ned i artikkelen)

Unngå å fryse

Av en eller annen grunn er det lettere å utvikle UVI når du har vært kald. En kald post-stubbe under jakta eller en frossen benk i påskesola, kan være nok til at bakteriene har lettere for å vandre opp det korte urinrøret hos kvinner.

– Teorien er at blodsirkulasjonen blir omdirigert for å holde de viktigste organene varme når du blir kald. Da vil immunforsvaret gjøre en dårligere jobb i resten av kroppen, sier Låhne.

Det viktigste du kan gjøre for å unngå hyppige og smertefulle dobesøk, er å ikke slurve med å bruke sitteunderlag, unngå å fryse, og ikke minst; tisse når du må!

Vi må snakke om sex

Det er slett ikke bare i vinterhalvåret du bør være på vakt. En våt og kald bikinitruse etter et sommerbad også kan føre til en infeksjon. Faren for UVI øker også betraktelig om du ikke får «skylt» gjennom urinrøret etter sex. Med andre ord; ikke glem å late vannet.

– Det er få som vet dette, men man er mer eksponert for sykdommen etter at man har debuterer seksuelt og er seksuelt aktiv, sier Låhne.

Tranebær

Enkelte sverger til tranebær- eller D-mannoseprodukter i forkant av situasjoner hvor de frykter at en infeksjon kan oppstå. Urinen blir da syrlig, og kan lettere skylle ut bakteriene.

– Dette må anses som et forebyggende tiltak, og har som regel lite funksjon ominfeksjonen først har inntruffet. Moderate mengder skader ikke, og flere undersøker viser at det kan hjelpe, sier Låhne.

– Drikk mye

Så hva gjør du om de sviende symptomene på en urinveisinfeksjon melder seg? Ifølge urologen kan du se an situasjonen i to-tre dager før du kontakter lege. Om du drikker mye og jevnlig, kan du slippe unna en langvarig infeksjon, og plagene går over. Blir symptomene verre, og du får feber, bør du kontakte lege. Ved feber, er det stor sannsynlighet for at urinveisinfeksjonen har beveget seg til nyrene, og at du har pådratt deg nyrebekkenbetennelse.

– Ta feberen på alvor. Det er kort vei fra nyrebekkenbetennelse til blodforgiftning, sepsis, sier Låhne.

Dyrk urinen

Låhne understreker at det alltid skal dyrkes en urinprøve dersom du om har symptomer på UVI og en positiv test. Slik finner legene ut hvilken bakterie som skaper infeksjonen, og kan behandle deg effektivt med den best egnede antibiotikakuren.

– En dyrking kan også gi muligheten til å ikke overmedisinere med unødvendig antibiotikabruk, sier Låhne.

Urologens helårstips for å unngå UVI:

· Unngå å fryse eller bli kald, sitt alltid på noe som isolerer

· Tiss når du må, og tøm blæra ordentlig

· Tiss innen 15 minutter etter sex

· Drikk jevnlig

· Ta tranebær i forkant av sitasjoner du vet kan føre til UVI

De vanligste symptomene på urinveisinfeksjon:

· Sviende smerte når du tisser

· Trang til å tisse oftere enn vanlig

· Urinen kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod

· Smerter nederst i magen

Kilde: Helsenorge

 


Prostatitt: 

Urolog Per Espen Låhne sier at folks kunnskapsnivå om urinveisplager er lavt i forhold til hvor utbredt plagene er.  Foto: Privat
Urolog Per Espen Låhne sier at folks kunnskapsnivå om urinveisplager er lavt i forhold til hvor utbredt plagene er.

Pisser du piggtråd, mann?

– Med tanke på hvor utbredt disse plagene er blant menn, er kunnskapsnivået alt for lavt, mener urolog.

Før du blar videre, skal du også få med deg noen urinveisfakta om menn. Det er nemlig ikke bare kvinner som kan oppleve at det svir når vannet lates. 

Urolog Per Espen Låhne forteller om store mørketall når det gjelder menns urinveisplager.

Svært smertefullt

Menn kan få en svært smertefull infeksjon som setter seg i prostata, kalt kronisk prostatitt eller bekkensmertesyndrom. 

Foreløpig viser forskning at om lag ti prosent av alle menn sliter med dette over lengre perioder, og gjerne i 40-årsalderen. Ifølge Låhne, har mange menn opplevd å tisse «piggtråd».

Bakterielt

– Tidligere har man trodd at de fleste menn som har fått påvist kronisk prostatitt, har en ikke-bakteriell prostatitt. Nye undersøkelser viser imidlertid at det i de fleste tilfeller er en bakterie som har skylden. Det er vanskelig å fastslå at tilstanden er bakteriell, da man må ta væske fra prostata og undersøke den under mikroskop, sier Låhne.

Urologen forteller at han behandler pasienter som har strevd med sammenhengende urin-smerter i flere år, og at ingen tidligere har kunnet fortelle dem hva som har vært problemet.

Reingjør røret

For menn som for kvinner, er det lettere å få en infeksjon i underlivet når du har nedsatt immunforsvar, er kald over lengre tid eller du ikke later vannet etter en hyrdestund.

Symptomer på kronisk prostatitt:

· Smerter lokalisert til mellomkjøttet. De kan stråle til pungen, penis, lysken, ryggen eller magen.

· Smerter under og etter sædutløsning.

· Smerter ved vannlating, tømmingsproblemer, nattlig vannlating og plutselig trang til vannlating som kan føre til urinlekkasje.

· Utflod fra urinrøret og blodtilblandet sæd.

· Problemer med å utføre daglige aktiviteter, depresjon og nedsatt livskvalitet.

· Kronisk prostatitt og bekkensmertesyndrom kan disponere for erektil dysfunksjon.

Kilde: NHI


Dette er produktene vi har testet:

Powered by Labrador CMS