Annonse
Alle blir tatt godt imot på skytebanen. Skien JFF har mange instruktører som stiller villig opp.

Guide

Slik tar du vare på jegerprøvekandidaten

Av de rundt 10 000 kandidatene som avlegger jegerprøven årlig, strever over halvparten med å komme seg på jakt. – Tilrettelagte jakter og skytebaner er nøkkelen for å huke tak i ferske jegere, fastslår leder i Skien JFF, Ole Martin Meland.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Leder i Skien JFF og NJFF- forbundsstyremedlem, Ole Martin Meland, guider rundt på skytteranlegget Veidebu.

– Skytebanen er selve hjertet i foreningsdriften. Med banen som utgangspunkt, kan vi tilrettelegge et attraktivt tilbud for nye jegere og skyttere. Lokallaget arrangerer både fellesjakter, introjakter og opplæringsjakter, sier han.

Skytteranlegget ligger vakkert plassert ved Meitjern på grensen mot Siljan kommune. Her kan både ferske og erfarne skyttere boltre seg på to trapbaner, inkludert sportingbane og en riflebane.

Snart samler Meland troppene foran foreningshytta. Kundebehandler Linda Sørheim fra Sparebanken Sør har nemlig meldt sin ankomst for å dele ut et gavefond til Skien JFF.

Smilene sitter løst på skytebanen til Skien JFF. Her representert ved leder Ole Martin Meland (t.v.). Kundebehandler Linda Sørheim fra Sparebanken Sør var på plass for å dele ut penger fra et gavefond.

Størst i Telemark

Sørheim rensker halsen.

– Dette er en sann glede for oss. Pengene går til et godt formål. Skien JFF har et førsteklasses tilbud og jobber for ungdommen, skryter kundebehandleren.

Meland forklarer oss at lokallaget har mange sponsorer som donerer midler til ungdomsarbeidet.

– Vi søker på alle mulige støtteordninger. I sommer fikk vi nesten 20 000 kroner til den årlige fjellfisketuren for ungdom, slik at vi kunne vi kjøpe inn nødvendig utstyr.

Med sine 770 medlemmer, er Skien JFF Telemarks største lokallag. Frem mot nyttår regner Meland med at lokallaget vil runde 800 sjeler.

Skien JFF er et veldrevet lokallag med millionomsetning, som vet å ta godt vare på kronene de klarer å hanke inn.

– Når vi er såpass store som vi er, genererer det ofte mer midler til felleskassa. Vi er egentlig som en liten bedrift å regne, noe hele foreningsdriften bærer preg av.

Foreningsleder Ole Martin Meland kan vise til et kruttsterkt jaktskyttermiljø med bl.a. 19 NM- vinnere.

Gratis opplæringsjakt

Skien JFF er også store på jegerprøvekurs og arrangerer tre kurs årlig, hvor det utdannes mellom 80 og 150 kandidater. På kurset får elevene også grundig informasjon om Skien JFF og hvilke tilbud de har til nyutdannede jegere.

– Vi er godt forspent med jaktterreng, nærmere bestemt rundt 90 000 dekar med stor- og småviltterreng. En del av disse terrengene brukes til gratis opplæringsjakter for dem som har tatt jegerprøvekurs hos oss.

Lokallaget arrangerer egne jakter for damer, samt fellesjakter for jegere som har noe jakterfaring fra før.

– Slik har vi organisert driften i minst 15 år. Opplegget fungerer som en fin rekrutteringsplattform for oss, sier Meland, som framhever den formidable dugnadsinnsatsen i foreningen.

Hilde Sølie Sivertsen er nyutdannet jeger og skryter uhemmet av tilbudene til Skien JFF.

Flust av tilbud

Lokallagslederen poengterer at ferske jegere bør lære seg å beherske våpen. Det oppfordres derfor til å møte på banen. Lokallaget kan tilby utlånsvåpen både til trening og jakt.

– Ungdom og førstegangsjegere melder seg inn for å kunne bruke skytebanen og få tilgang på billige jaktkort. Noen kan også melde seg inn uten å ha tatt jegerprøvekurset hos oss, fordi de har hørt mye bra om Skien JFF.

I høst har den driftige foreningen arrangert skogsfugljakt, rådyrjakt med hund og harejakt med hund som introjakter. Og av opplæringsjakter for ungdom og damer har lokallaget drøssevis med småviltjakt- og storviltjakttilbud.

– Jeg kan for eksempel nevne at vi disponerer fem revebuer som er etablert på faste steder. Revejakta er åpen for alle våre medlemmer.

Titler på løpende bånd

Miljøet på skytebanen beskrives som inkluderende med imøtekommende folk. De mest drevne konkurranseskytterne i Skien JFF henter hjem titler på løpende bånd.

I kveld skal sågar to norgesmestere fra klubben hedres med bløtkake: I sommer kapret Martin Røsaker NM- tittelen med kongepokal i jegertrap, mens Pål Høines stakk av med seniortittelen i Nordisk trap.

På en skytekveld hos Skien JFF kan du møte så vel norgesmestere som nybegynnere, uten at du trenger å få prestasjonsangst av den grunn.

– Alle som kommer hit blir tatt vel imot og får tilbud om instruktørveiledning, understreker Meland, og påpeker at banen og opplæringsjakter er sentrale elementer for å huke tak i ferske jegere.

Skien JFF kan vise til et utall NM- mestere i jaktskyting. Sist ut er Martin Røsaker (t.h.), som stakk av med NM- tittel og kongepokal i Målselv sist sommer. Pål Høines ble kåret til NM- mester i Nordisk trap for seniorer.

Billig moro

– Skytebanen og opplæringsjaktene er selve grunnlaget for at ungdom ønsker å være her. For å kapre nye medlemmer, må man være på tilbudssiden. En del ferske jegere har dessuten problemer med å finne noen å jakte sammen med. Da vil våre tilbud være geniale.

Meland presiserer at skyteaktivitetene for unge tilbys til sterkt reduserte priser.

– Dette er usedvanlig billig moro, understreker han.

En av dem som nylig har trådt inn i jegernes rekker, er Hilde Sølie Sivertsen. Hun avla jegerprøven for halvannet år siden i regi av Skien JFF, og ble medlem for å støtte foreningen og kunne benytte seg av alle tilbudene.

Det er duket for en runde på trapbanen. Skytteranlegget Veidebu ble bygget like etter krigen.

Koronavaksine

Før 23- åringen tok jegerprøven, deltok hun på opplæringsjakt sammen med far og onkel.

– Jakta ligger i familieblodet. Jeg har skutt leirduer, men ikke noe vilt enda.

Hilde forteller at hun har blitt tatt svært godt imot på skytebanen og har fått god oppfølging.

– Her på banen føler jeg meg trygg. På jegerprøvekurset ble vi imidlertid ikke så godt kjent med hverandre, fordi det var spredte aldersgrupper.

For Hilde virker det særlig forlokkende at lokallaget kan tilby et eget damejaktlag på elg.

– Det tilbudet skal jeg i alle fall benytte meg av!

Jakttilbud

Skien JFF disponerer totalt ca. 90 000 dekar variert jaktterreng. Årlig arrangeres det fellesjakter på rådyr, hjort og rev, i tillegg har lokallaget arrangert gaupejakt. Det tilbys også elgjakt til to ungdommer eller damer som ønsker å delta. Jakthunder kan trenes på terrengene fra 21. august til 9. september. I høst hadde laget tilbud om skogsfugljakt og rådyrjakt for ungdom. I desember har damer tilbud om rådyrjakt.

Powered by Labrador CMS