Annonse
Foto: Olaf Schjøll

Guide || Oppbevaring av våpen

Derfor bør du kle opp børsa

Det er mange grunner til å skaffe seg et futteral eller en koffert til børsa. Som i en vanlig garderobe, henger valg av påkledning sammen med hva slags utfart du skal på.

Publisert

Den viktigste grunnen til å dresse opp børsa, er beskyttelse. Hvis du slenger hagla i bunnen av båten eller i et velfylt bagasjerom, vil det ligge og skubbe mot andre gjenstander og bli ganske oppskrapet og stygg. 

Noen bryr seg ikke, og satser på et bruksvåpen de ikke trenger å passe på. Andre har et nært forhold til børsa si og vil gjerne stelle pent med den. 

Da er innpakking obligatorisk. Ikke minst er ei innskutt rifle med påmontert kikkertsikte ganske ømfintlig for treffpunktendring om den ikke pakkes pent inn under transport.

Vis hensyn

En annen viktig grunn, er å unngå å provosere allmennheten. Selv om du har et avslappet forhold til våpen, bør du ta høyde for at det kan framkalle usikkerhet hos andre. 

Ved transport sier loven at våpen skal være «pakka slik at dei ikkje er synlege eller lett tilgjengelege». 

En nøytral innpakning demper de alarmerende signalene, og du slipper ubehaget ved en utrykning om noen tipser politiet. 

Ved transport i bil, er det ikke lenger krav om at våpenet skal være nedpakket i futteral eller koffert, men det er likevel en grei regel å følge.

Et kraftig futteral med god polstring og en romslig lomme er det greieste for hverdagslig reise til skytebane eller jakttur.

Futteral til daglig

I det daglige, fram og tilbake til skytebanen, bruker jeg som oftest et enkelt futteral i hel lengde både til hagler og rifler. 

Da trenger du ikke å dele hagla når den plukkes ut av våpenskapet, og det går raskt å ta våpenet ut når du kommer på banen. 

Slike futteraler er gjerne laget i polstret stoff og med glidelås langs åpningen på toppen. Mange har dessuten en lomme utenpå der lyddemper, ammo eller tofot kan få plass.

Våpenfutteraler kommer i veldig mange utgaver. Pass på at du velger et som har plass til kikkertsiktet på rifla når du drar igjen glidelåsen. Om du bare skal bruke hagle, kan futteralet med fordel være litt slankere, slik at hagla ikke slenger rundt på innsiden.

En enklere variant av kofferten er et skinkefutteral i stivt lær. Et must for en fin sideligger.
En enklere variant av kofferten er et skinkefutteral i stivt lær. Et must for en fin sideligger.

To for én

Et futteral bør ha god polstring innvendig, og en romslig lomme på utsiden. Enkelte futteraler har plass til to våpen. Det kan være veldig praktisk om du skal skyte med flere børser på banen, eller ha med reservevåpen på jakt.

Fargen er ikke ubetydelig. Et futteral med kamomønster kan se tøft ut, men vær oppmerksom på at mønsteret kan fungere overraskende godt om du slenger det fra deg på bakken. 

En original koffert tilbyr rydding transport av alle delene til et fint systemvåpen. Den solide kofferten tåler også en flyreise godt.

Det kan dessuten være mer alarmerende for legfolk, fordi det kan forbindes med militært materiell. Et av mine yndlingsfutteraler har et prangende blomstermønster på utsiden, som bare kommuniserer «Peace and love». 

Et svart eller brunt futteral framstår som ganske nøytralt. Du trenger ikke innrede en cellokasse for jaktrifla di for å komme ubemerket til skytebanen.

Trivelig mønster og farger kan vekke mindre skepsis overfor allmennheten enn f.eks et kamuflasjemønster.

Koffert til pent

En fin våpenkoffert er en god ting å eie. Har du et våpen med litt verdi, vil en innredet våpenkoffert bidra til å øke våpengleden. 

Når et pent våpen presenteres i en ordentlig koffert, får det også et anstrøk av eksklusivitet. Gamle britiske våpenkofferter i lær omsettes for atskillige tusen kroner, og er samleobjekter i seg selv.

Finere britiske hagler ble gjerne levert i en original koffert fra produsenten, slik som denne kaliber .410 hanehagla fra Adams & Co.
Finere britiske hagler ble gjerne levert i en original koffert fra produsenten, slik som denne kaliber .410 hanehagla fra Adams & Co.

Mange anerkjente våpenprodusenter tilbyr forseggjorte kofferter spesialinnredet for egne våpen. For den som skal reise med fly, er det krav om en solid, låsbar koffert i hardplast eller metall.

Det går an å bruke den vanlige plastkofferten som mange hagler leveres i, men jeg vil anbefale å kjøpe en litt mer solid utgave. Selv fikk jeg engang utlevert hagla i plastpose etter en jakttur til England, der den rimelige originalkofferten av plast var knust i biter.

Rustfelle

Selv om innpakking av godbørsa gir utmerket beskyttelse mot både skade og innsyn, er det én ting du må unngå. Pakk aldri ned et fuktig våpen. Både koffert, futteral og strømpe er reine rustkamre om du tilsetter vann. Da risikerer du å få en ny, rustrød makeover på våpenet om det får godgjøre seg noen timer.


Våpenfutteral
En fleecestrømpe er både lett og praktisk når du skal ha med børsa i sekken. Her er den pakket med «fiskestanga» stikkende ut.

Sy dine egne våpenstrømper

Mange fine våpen leveres nedpakket i egne strømper inne i kofferten. Disse strømpene er av tynt stoff og gir ekstra beskyttelse av våpenet under håndtering. De er praktiske til andre formål også. 

Når du pakker tursekken med et våpen som er delt for transport inn i jaktområdet, er det en stor fordel å spare vekt. Enkelte futteraler er tynne og med åpning i enden som en strømpe, og kan med fordel brukes på tur siden de veier lite.

Et svært godt alternativ er å få sydd noen strømper av ulike størrelser fra billige fleecetepper. Disse gir god beskyttelse for våpenet i sekken, og er dessuten veldig lette. 

Jeg bruker slike når jeg jakter i bynære områder i Nordmarka med en liten jaktsekk. Der er det ønskelig med diskresjon ved bæring av våpen blant alle turfolkene. Det de ser, er egentlig børsepipa som stikker ut av sekken, men ønsker meg likevel «skitt fiske».

Powered by Labrador CMS