Annonse

Fugleinfluensaen herjer i Finnmark

Måke

Mattilsynet har fått meldinger om flere døde fugler rundt om hele kysten i Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Denne uken har fire fugler fått påvist fugleinfluensa, to fra Alta og to fra Båtsfjord, bekrefter Mattilsynet til VG. Så langt har sykdommen i tillegg blitt påvist i Hammerfest, Berlevåg og Vardø.

– Det pågår for tiden et utbrudd av fugleinfluensa hos måkefugler i Nord-Norge. Vi har for tiden ingen påvisninger av fugleinfluensa hos tamme fugler, sier Bente Fjermestad-Eie, seniorrådgiver i seksjon dyrehelse, til NTB. 

Mattilsynet overvåker influensaen ved å registrere funn og ta prøver etter anbefaling fra Veterinærinstituttet (VI). Inntil nå har de mottatt over hundretalls meldinger og oppringninger om døde fugler i Finnmark. Det har stort sett handlet om krykkjer og andre måkearter.

Kommer oppdaterte råd

I de siste ukene har flere dyr blitt smittet av sykdommen i Italia og Polen. Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) sendte derfor torsdag ut et råd om å holde katter innendørs for å hindre spredning.

Mattilsynet sier de er i kontinuerlig kontakt med EFSA om fugleinfluensa og holder på å oppdatere sine egne råd.

– Vi har lenge hatt en generell anbefaling om at hunde- og katteeiere bør forsøke å holde dyrene unna døde og tydelig syke fugler, sier Fjermestad-Eie.

Smitterisiko til mennesker er lav

Folkehelseinstituttet vurderer smitterisikoen til mennesker som svært lav.

Dersom du skulle finne en død fugl, finnes det tips og råd.

– Veterinærinstituttets anbefalinger er å fjerne død fugl for å unngå videre smittespredning blant villfuglene. Dette er kommunens ansvar, men de har heller ikke kapasitet til å fjerne alt. Det går greit å kaste død fugl pakket i plast i restavfallet, sier fungerende leder for avdeling Finnmark i Mattilsynet, Gørill Hogseth, til VG.

Powered by Labrador CMS