Test av ViewEye 7

Rimelig undervannskamera med dårlig bildekvalitet

ViewEye 7 er et rimelig undervannskamera, med dårlig bildekvalitet. Likevel kan det være gull verdt som opplæringsverktøy.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

Vieweye er tiltenkt isfiske og gjør det mulig å se på en monitor hva som faktisk skjer under isen, i det minste i teorien. Jeg hadde ikke særlig høye forventninger til et undervannskamera til 800 kroner, men det har overlevd 17 dager med skoleklasser i all slags vær.

Bildekvaliteten er ikke veldig imponerende og opptakene kan egentlig ikke brukes til noe annet enn grovkornet dokumentering av livet under isen.

Kamera er permanent festet til en 15 meter lang ledning på en spole, med koblinger til strøm, video-ut og ledlys i andre enden av ledningen. Oppsettet er enkelt å forstå, men det er vanskelig å unngå tvinn og floker når man spoler inn/ut ledningen.

Siden kamera spinner, blir det vanskelig å kontrollere hvilken vei det peker under isen. Kamera var utstyrt med en kraftig ståltråd i front under linsen, slik at det også kan festes f.eks. på en downrigger for å filme wobbleren når man dorger.

Under isfiske har ståltråden lett for å feste seg i iskanten. Tanken er at man skal feste kamera til ei fiskestang og styre høyden over bunnen med den. Det fungerte så dårlig at jeg har knytt fast et tynt tau, som brukes til å løfte/senke kamera.

Jeg har en 50 cm lang taustump permanent festet til kamera med løkke i enden. Denne fester jeg med en karabinkrok til hovedtauet, ledningen er stripset til taustumpen, slik at jeg kan mate ut tau og ledning samtidig. Det er umulig å styre kamera til sidene, og det medfører mye tvinn.

Dårlig oppløsning og en generell mangel på lys under isen, gjør at det fungerer dårlig dypere enn tre meter.
Dårlig oppløsning og en generell mangel på lys under isen, gjør at det fungerer dårlig dypere enn tre meter.

Ledlyset fungerer også dårlig. Ofte er det så mye groms i vannet at det ser ut som om man kjører bil med langlys i snøvær.

Selv har jeg brukt ViewEye for å vise folk hvordan det ser ut under isen, og for å vise hvordan fisken reagerer på ulike ang og hvordan agnet kan presenteres. Til dette formålet har det fungert kjempebra. Når man har med seg en hel skoleklasse på isfiske, kan det tidvis være utfordrende å opprettholde entusiasmen.

Med muligheten til å vise verden under isen, er det mye lettere å forklare om fiskens liv og å opprettholde troa på at det faktisk er fisk i vannet. Jeg har hatt stor nytte av kameraet til opplæring og motivasjon, men det er meget begrenset som verktøy for å fange mer eller større fisk.

Dersom jeg hadde vurdert produktet som et instruktørverktøy, hadde karakteren blitt 5. Som fiskeverktøy faller det derimot igjennom.

ViewEye Orginal 7”

Undervannskamerea med 7” skjerm og opptaksfunksjon. Vanntett til 30 meters dyp. Oppløsning: 3 MP . Har ledlys rundt linsen. Levers med oppladbart 4500mAh batteri, som ifølge leverandør skal holde til 6-8 timers bruk.

15 meter lang kabel fra kamera til skjerm. Skjermen er festet i lokket på transportkofferten, men kan løsnes og brukes uten kofferten.

Selve kameraet er flaskeformet og malt som en fisk, i enden av kameraet er det en 15 meter lang ledning på en spole, til strøm, video-ut og ledlys. Opptaksfunksjon direkte på SD-kort (medfølger ikke). Ladetid: 4 timer. Mål på koffert: 21x14x11,5 cm (LBH). Vekt: 1500 g (komplett med koffert og lader).

Pris: kr 800,-

Leverandør: www.aliexpress.com

Karakter: 2