Annonse

Fotostory || Fiskeørn

Innsjøen Mälaren, en fiskeørn fanger en brasme

Den skjønne barseltiden

Fiskeørnhannen skjøtter forsørgeransvaret med eleganse. Men at det er en krevende tid, er det ingen tvil om.

Publisert Sist oppdatert

En fiskeørn begynner å sirkle i ujevne bevegelser høyt der oppe. Først litt usikkert fram og tilbake, så mer konsentrert; noe i vannet har fattet rovfuglens interesse. Blikket låses mot vannet før fuglen tipper framover, går over i stup fra 30-meteren og kommer raskt opp i 80 kilometer i timen. Rett før han treffer overflaten, strekker ørnefar fram klørne for å gripe om byttet. Hjemme i reiret venter tre sultne små.

Ungene er allerede nesten like store som hunnen. Ilter skriking sier sitt om mager som må fylles. Sekunder seinere lander hannen

hastig på reirkanten, legger fra seg ørreten og flyr ut igjen umiddelbart. Mor stykker opp måltidet samtidig som de to største forsyner seg selv. Det blir med fem fiskeporsjoner. Så roer det seg utover formiddagen. Får far i huset litt egentid?

Om en liten uke vil den største ungen være fullt flygedyktig. Deretter går det slag i slag. I løpet av august blir reiret liggende øde og forlatt. Da stikker hunnen sin vei, og far blir aleneforsørger. Han må lære avkommet å fiske, før de drar sørover sammen. Vil han møte sin make igjen i reiret neste vår?

Det blir ørret til frokost. Arbeidsfordelingen er ikke så ulik den som tradisjonelt har vært rådende blant mennesker. Hannen har hovedansvaret for fiskingen, mens hunnen er sjef på hjemmebane.
Det blir ørret til frokost. Arbeidsfordelingen er ikke så ulik den som tradisjonelt har vært rådende blant mennesker. Hannen har hovedansvaret for fiskingen, mens hunnen er sjef på hjemmebane.
Også far trenger litt tid for seg selv. Fjærstell og hvile mellom slagene i barseltiden hører med.
3.	Fiskeørna treffer vannflaten med en fart på over 80 km/t og skillet mellom fiasko og suksess er hårfint. For å lykkes bør klørne treffe langt fremme på fisken, ellers får den et stort moment når den forsøker å sprelle seg fri. Dette er presisjon på øverste hylle.
3. Fiskeørna treffer vannflaten med en fart på over 80 km/t og skillet mellom fiasko og suksess er hårfint. For å lykkes bør klørne treffe langt fremme på fisken, ellers får den et stort moment når den forsøker å sprelle seg fri. Dette er presisjon på øverste hylle.
Fiskeørna endret status fra nær truet til sårbar i Norsk rødliste for arter i 2021.
4. Fiskeørna endret status fra nær truet til sårbar i Norsk rødliste for arter i 2021.
Powered by Labrador CMS