Annonse

Skrantesjuke:

Flere anmelder SNO og Mattilsynet etter lekket saneringsvideo

Bildet er tatt fra opptakten til saneringen av villreinbestanden i Nordfjella sone 1, etter påvist skrantesjuke. Mattilsynet og Miljødirektoratet har anbefalt å skyte så mye voksen bukk over 2.5 år som mulig på Hardangervidda i vinter, etter at det i høst ble påvist en smittet simle.

Norges Miljøvernforbund og flere andre organisasjoner politianmelder Mattilsynet og Statens naturoppsyn (SNO) for grov dyremishandling under jakten på villrein fra helikopter i 2018.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Den omfattende jakta har lagt stort press på dyrene, tvunget dem til å flykte for sine liv og til å tilpasse seg et mye høyere aktivitetsnivå enn normalt, skriver Miljøvernforbund i anmeldelsen, ifølge VG.

I anmeldelsen refereres det blant annet til avisens sak onsdag, der en video av helikopterjakten vises. Videoen viser blant annet at helikopteret fly like over reinen, og at det blir avfyrt flere skudd.

Videoklippet stammer fra nedskyting i Nordfjella sone 1, etter vedtak om at den lokale bestanden av villrein der skulle skytes i et forsøk på å begrense spredningen av skrantesjuke. En slik nedskyting kalles sanering.

Anmeldelsen er sendt til miljøkrimenheten i Økokrim ved Vest politidistrikt i Bergen. Også organisasjonene Aktivt Rovdyrvern (ARV) og Dyrenes rett har varslet at de vil anmelde Statens naturoppsyn (SNO) og Mattilsynet.

– Totalt uforsvarlig

Videoen har blitt lekket etter de siste dagers stadig økende motstand mot Miljødirektoratet og Mattilsynets anbefaling om å skyte så mye voksen bukk over 2.5 år som mulig på Hardangervidda i vinter, i forsøket på å bekjempe skrantesjuke (CWD).

– Dette dokumenterer at jakten er totalt uforsvarlig og at det dreier seg om dyremishandling. Jeg har vært med på mye jakt gjennom årene, men aldri sett noe så vilt. Det er en skandale, sier leder i Norsk Villreinsenter Stein Lier-Hansen til VG. Han er selv jeger, tidligere generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og statssekretær i Miljødepartementet i 2000-2001.

- Vi må forstå alvoret i situasjonen

For en uke siden gikk NJFF ut med sin støtte til anbefalingene om å skyte ut bukker eldre enn 2.5 år i vinter.

- Skrantesyke er en potensiell trussel mot alle norske hjorteviltbestander, og er en fare vi skal ta på største alvor. NJFF er en seriøs aktør som støtter en kunnskapsbasert naturforvaltning. Vi støttet uttaket av villreinstammen i Nordfjella, og vi gir nå vår støtte til anbefalt strategi fra Mattilsynet og Miljødirektoratet med uttak av voksen bukk på Hardangervidda, sier viltkonsulent Olav Greivstad i NJFF i en pressemelding på forbundets hjemmesider.

Han sier at NJFF forutsetter at dyrevelferdsmessige forhold i uttaket ivaretas, at uttaket rettes mot adskilte bukkeflokker og at fostringsflokkene utsettes for minst mulig uro.

Kritikk fra medlemmer og politikere

Flere personer skriver på det sosiale nettstedet Facebook at de kommer til å melde seg ut av forbundet i protest etter avgjørelsen om å støtte uttaket. Forbundet skrev derfor en egen forklaring til hvorfor NJFF støttet anbefalingene.

– Med den kunnskap vi besitter, mener vi at det er riktig å støtte forvaltningens forslag til bekjempelsesstrategi. Alternativet framstår som mye mer skremmende enn et vinteruttak av bukk. Dessverre. Vi vil gjerne understreke at dette ikke er noen enkel eller ønsket situasjon for noen, skriver informasjonssjef Espen Farstad på forbundets hjemmesider.
Powered by Labrador CMS