Annonse

Romjulsfredningen:

Frp vil skrote jaktforbud i romjulen

Frp-politikeren Sivert Bjørnstad ønsker å skrote romfulsfredningen. Bildet er et illustrajonsbildet av en annen jeger på vinterjakt på rype i Finnmark.

Frp mener det er feil at det ikke er lov med jakt i romjulen. Landbruksministeren er åpen for en oppmykning av reglene.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror ikke hare, rype eller andre jaktbare arter på vinterstid foretar et veldig skarpt skille mellom advent og romjul, derfor bør også romjulen kunne brukes til jakt. Når folk har fri, og tid og mulighet til å bruke naturen og følge stjernene, bør vi ha et lovverk som legger til rette for nettopp dét, sier Frps Sivert Bjørnstad til Dagens Næringsliv.

I Norge er det ikke lov med jakt i perioden 24. desember til 31. januar. Norge er det eneste landet i Europa hvor det er ulovlig med jakt i romjulstiden.

Bjørnstad mener det er mulig at argumentene for dagens regler hadde god begrunnelse på 1950-tallet.

– Men med dagens briller er det lite som kan forsvare et slikt forbud, sier han.

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) viser til at regjeringen arbeider med ny viltlov. Tre aktuelle alternativer er å beholde dagens ordning, åpne for jakt noen dager i romjula eller en fjerning av forbudet, sier Pollestad.

– Jeg heller nok for min del mot en løsning der det blir løsnet opp noe, men der det fortsatt er fredning i kjernen av julen, sier han.

Støttes av NJFF

En oppmykning av romfulsfredningen støttes også av Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), som ønsker å begrense jaktforbudet til julaften og 1. og 2. juledag.

– I Sverige møtes jegerne i julen og jakter. Mange norske jegere reiser til Sverige i julen på jakt. Det hadde vært fint om Norge også kunne tillate romjulsjakt, sier leder Knut Arne Gjems i NJFF til avisen. 

Powered by Labrador CMS