Annonse

Mer vann ga rekordfangst i Kvina

Kritisk fase – det nærmer seg landing.

2020 ble et rekordår i den hardt regulerte elva i Agder. Årsaken var en våt juli og mer vann pga. vedlikehold av reguleringsdammen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Kvina er den elva i Agder med størst sjanse for storlaks. Jeg har sett fisk her på over 20 kilo.

Vetle Kjærstad

Siste kvelden i juli snubler vi over en oppglødd fiskegjeng ved fiskeplassen Odden på valdet Gullestad/Prestegarden, like ved Kvinesdal sentrum.

Fiskelaget har allerede lurt fem laks på flue, den største på 4,5 kilo. Stemningen er upåklagelig i smålakselva på sørspissen av lakselandet.

– Forholdene er perfekte. Stor og synkende elv, orienterer kvindølen Cato Birkeland (43) entusiastisk.

Han har nettopp landet sin første laks for sesongen, en kilofisk, eller «sild», som det humres fra de andre der de ligger strødd langs elvebredden og venter på tur. Ved Odden smelter sideelva Litleåna sammen med Kvina.

– En populær og sosial plass som passer ypperlig til fluefiske, forteller Birkeland, mens han henger «silda» til tørk på det vesle soneskiltet.

Vetle Kjærstad med Kvina- laks på sju kilo. Han kan vise til rundt 60 laks så langt i sesongen, etter en omfattende turné til ulike elver.

Kalksuksess

Historisk hørte Kvina til en av de beste lakseelvene på Sørlandet, men det var før sur nedbør og regulering tok knekken på så å si hele laksestammen. I 1968 ble elva også hardt rammet av regulering med minstevannføring fra Homstølmagasinet og bl.a. kunstige terskelbasseng. Et kalkingsprosjekt som startet i 1994 ble imidlertid en suksess.

Allerede fire år seinere var de første smålaksene på plass. I dag leverer den 15 km lange elva jevne fangster på drøye 1000 kilo i løpet av sesongen.

Sitter på runde to

På Odden kommer stadig nye håpefulle strenende for å prøve laksen. Noen lykkes, andre må rusle hjem med uforrettet sak.

Vetle Kjærstad gjør sin entré. 25- åringen fra Kristiansand har de siste ti sesongene reist hit noen turer hver sommer. Nå er han utstyrt med ei intermediateline og synk5- spiss. På fortommen henger en selvbundet og fem cm lang Bhatakorva- variant.

På første runde skjer intet, men på neste runde strammes lina brått i strømkanten midt i elva.

Fisken stanger tungt, før den begynner å dra snøre. Ti minutter seinere greier Kjærstad å presse villstyringen inn mot bredden, men her er langgrunt. Laksen fosser utover igjen. På neste forsøk går bra. En sju kilos fisk kan «tailes» til ovasjoner fra resten av fluefiskegjengen.

Fluefiskerne på Odden nyter livet mens de venter på tur. Odden, der sideelva Litleåna møter Kvina ved Kvinesdal sentrum, er en populær fiskeplass.

Naturlig stoppested

– I kveld har vannføringen vært 68 kubikk. Perfekt. I går gikk elva på hele 280 kubikk, men Kvina kan være fin å fiske selv på minstevannføring, smiler han.

Kjærstad legger til at Odden er favorittstrekningen på denne vannføringen. Her gjør laksen et stopp, noen av dem lar seg friste av fluer i «sørlandsfargene» brunt, oransje, rødt og svart.

Tidligere i sommer har Kjærstad fisket Tovdalselva og Mandalselva, samt vært på en to uker lang turné i Nordland med fluestanga. Han kan vise til rundt 60 laks (!) så langt i sesongen, med en på 10,5 kilo fra Mandalselva som bestenotering.

– Kvina er den elva i Agder med størst sjanse for storlaks. Jeg har sett fisk her på over 20 kilo, smiler han.

Elvas beste

Det er egentlig leder i kultiveringsutvalget i Kvinesdal JFF, Ole Ingvald Berghom (46), vi har avtalt å møte. Han fisker Svingen på samme valdet. Et vald Berghom karakteriserer som elvas beste.

– Det var få som fisket Kvina da jeg startet i 1999, men vi landet likevel rundt 1000 kilo i løpet av sommeren. (smålaks, journ.anm.). Året etter kom de første storlaksene, forteller han.

I dag tas det årlig rundt 30 storlaks, men fisk over ti kilo er sjelden kost.

– Kvina er ei typisk små- og mellomlakselv, påpeker Berghom og framhever at reguleringen har medført sedimentering av gyte- og oppvekstområdene og dermed redusert lakseproduksjon.

Flere sørlandselver

Befinner du deg på Sørlandet i sommer, har du Mandalselva, Lygna, Audna, Otra og Tovdalselva innenfor en times kjøring fra Kvina, pluss/minus. Nærmere info/fiskekort finner du på inatur.no.

Spesiell sesong

– Hvilke fiskeutfordringer skaper minstevannføringen på 3,7 kubikk?

– Laksen går ikke. Elva er avhengig av nedbør. I en normalsommer vil kanskje 70 av 100 dager ha minstevannføring, og vanntemperaturen kan bli over 20 grader.

Berghom legger til at hvis Kvina hadde vært uregulert, ville elva hatt samme middelvannføring som Gaula i Trøndelag.

– Selv om det er utfordrende å fiske på minstevannføring, er det likevel mulig å lure seg en laks. Da fisker man i fossehølene eller med fluedupp i terskelbassengene, som rommer mye fisk utover sommeren.

2020- sesongen var for øvrig spesiell: I forbindelse med vedlikeholdsarbeid på Homstøldammen ble dammen åpnet slik at elva rant naturlig. Og når juli måned i tillegg viste seg å bli svært regnfull, ble lakseoppgangen upåklagelig.

– I en normalsesong tas 70 prosent av fangsten i august, forteller leder i kultiveringsutvalget i Kvinesdal JFF, Ole Ingvald Berghom.

70 prosent i august

– Juli har faktisk vært den beste fiskemåneden i nyere tid med rundt 1000 kilo. De siste ukene har det kommet på land rundt 100 lakser i uka, forteller Berghom og påpeker at elva har stort innslag av lokale fiskere.

Kvina er ei typisk sørlandselv med humusfarge der oransje fluer er førstevalget. I en normalsesong tas 70 prosent av fangsten i august.

Elva synker raskt der vår mann speykaster seg nedover. Flere laks viser seg, mange av dem kloss inntil land, men ingen viser interesse for oransje fluer. Inntil Ole Ingvald endelig gir beskjed midtveis i Svingen.

– Der sitter den!

Oransje fluer er en favoritt blant mange av de lokale fiskerne i elvene på Sørlandet.

Uvanlig sesong

God vannføring i ukene 27–32 førte til enorm oppgang av laks i Kvina sist sommer. Mesteparten av fisken ble stående på valdet Gullestad/Prestegarden nært sentrum. Av fangsten på 2600 kg, ble 1600 kg tatt på dette valdet!

Det forteller Randulf Øysæd, leder i Kvina Elveeierlag Fellesforvaltning, og tilføyer at en stor del av fangsten sannsynligvis besto av feilvandret fisk.

Liten og varm

– I ukene 27–32 ble det fisket like mye laks som de fem foregående årene til sammen i denne perioden. Kvina er ei grei elv å fiske, men i en normalsesong må man forvente minstevannføring i lange perioder. Fra juni til begynnelsen av august ligger vanntemperaturen normalt over 18 grader, påpeker han.

Laksestammen i Kvina er sterkt påvirket av oppdrettslaks. Ved kalkingsstart i 1994 var det mye rømt oppdrettslaks, og elva fikk en dårlig start på den genetiske integriteten. De to siste årene er det registrert oppvandring av oppdrettslaks i Kvina og nabovassdrag, fisk på 1,5–2,5 kg som stammer fra en urapportert rømming.

Vann var ikke mangelvare i Kvina sist sommer.

Fakta:

Sesong: 1. juni–31. august Midtsesongevaluering.

Lakseførende: 16 km, og 1 km i den uregulerte Litleåna.

Regulert: Sterkt regulert av Sira-Kvina Kraftselskap. 75 prosent av vannføringen er overført til nabovassdrag.

Minstevannføring: 1,3 kubikk vintervannføring, 3,7 kubikk sommervannføring. Vanlig sommervannføring er 5–15 kubikk.

Kvoter: Døgnkvote på to laks og to sjøørret.

Sesongkvote: 10 avlivet laks (kun 5 over 80 cm), 10 avlivet sjøørret. 10 gjenutsatt laks, 10 gjenutsatt sjøørret. Når sesongkvoten for laks inkludert gjenutsatt fisk nås, skal fisket avsluttes for sesongen. For utfyllende regelverk, se www.kvinaelveeierlag.no

Fiskekort: Fem vald. Fiskekort selges på www.scanatura.no eller på MX Sport Kvinesdal, tlf. 38 35 05 04.

Valdet Gullestad/Prestegarden ved Kvinesdal sentrum ca. fem km fra fjorden er elvas beste. Odden oppe til høyre i bildet, Svingen nederst til venstre. Elva er lakseførende i 16 km.
Powered by Labrador CMS