Annonse

Syk sjøørret og laks funnet i Sandvikselva

En sjøørret og enda en syk laks er observert i Sandvikselva i Bærum. Sjøørreten er tatt opp og sendt til Veterinærinstituttet. Sjøørreten er den første som er funnet i Norge med symptomer som ligner på det som rammet laksen i Enningdalselva.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det var Morten T. Merkesdal ved Hamang Klekkeri som meldte om den syke laksen i Facebook-gruppa til klekkeriet.

Status-side for syk villaks

Mattilsynet har i samarbeid med Veterinærinstituttet opprettet en status-nettside som samler all informasjon om rapportert villaks med sår på og ved finnene og blødninger i huden under buken. Nettsiden oppdateres to ganger i uken.

Gå til Mattilsynets statusside for syk villaks observert i flere elver.

– I går så jeg en svært syk sjøørret og en svær laks med begynnende soppangrep på hode og hale, skriver han.

Mats Larsen i Vestre Bærum Sportsfiskere var raskt ute og fikk hentet inn den ene sjøørreten.

– Den var helt råtten, stakkar. Laksen så vi ikke noe til, sier han til Jakt & Fiske.

22. mai ble den første observasjonen av syk laks gjort i Enningdalselva. Da elva åpnet dagen, etter ble det klart at det var langt mer enn et enkelttilfelle.

– Jeg tror minst halvparten av fisken som har gått opp er rammet, men frykter at det relle tallet er 70-80 prosent, sa Bjarne Granli i Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening Halden, til Jakt & Fiske.

Nytt funn
Natt til 6. juni ble en laks med lignende symptomer som de i Enningdalselva funnet i Sandvikselva i Bærum. Det kom også inn meldinger fra flere andre norske elver, men ingen har klart å identifisere årsaken til at fiskene har blitt syke. I går ble det altså observert nok en laks og en syk sjøørret i Sandvikselva i Bærum.

– Slik jeg forstår det er det sjelden å se mange slike fisker tidlig på sesongen, så jeg håper det blir med disse to fra Sandvikselva, sier Brit Tørud i Veterinærinstituttet til Jakt & Fiske.

Tørud opplyser at det ikke er funnet syk sjøørret i Enningdalselva. Enningdalselva har for øvrig en svært liten sjøørretbestand, mens bestanden i Sandvikselva er stor.

Det er funnet sjøørret med lignende symptomer i Irland.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber sammen for å klarlegge om de syke fiskene er starten på en epidemi eller ikke.

Må løfte blikket
Det er også funnet laks med lignende symptomer i danske, svenske, irske og skotske elver, men det er foreløpig umulig å si om det er samme sykdom som har rammet fiskene, om sykdommen er smittsom, eller om fiskene bare har lignende symptomer grunnet lignende sekundære infeksjoner.

– Hva gjør dere framover for å finne ut av hva det er som rammer laksen?

– Jeg mener vi må løfte blikket nå, og lete etter forhold utenfor elva.

Veterinærinstuttet har bedt om prøvesvar fra en laks fra Örekilselva i Sverige, samt andre land, men har ikke mottatt dette enda.

– Vi jobber med å få på plass en internasjonal forskningsworkshop rundt dette, men det blir ikke før til høsten, sier Brit Tørud.

Smitteforebyggende tiltak fiskere og padlere må gjøre

Alle brukere av elver, som fiskere og padlere, er pålagt å gjøre viktige forebyggende tiltak for å unngå spredning av eventuell sykdomssmitte.

Det er forbudt å flytte levende eller død fisk til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Dette kravet gjelder uansett, og er særlig viktig å overholde nå som vi er i en situasjon der det dør fisk uten at man så langt kjenner årsaken.

I tillegg er det viktig at mulige smittestoffer uskadeliggjøres. For å hindre spredning av mulige smittestoffer skal fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i et vassdrag desinfiseres før de flyttes til andre steder. Desinfeksjon kan for eksempel skje med Virkon S.

Les mer på Mattilsynets status-nettside for syk villaks.

Kilde: Mattilsynet.no

Powered by Labrador CMS