Stor oppgang i lakserømninger - verste på åtte år
Fjoråret ble det verste lakserømmingsåret på åtte år for oppdrettsbransjen.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Til sammen ble det meldt inn 49 tilfeller av rømming ved norske oppdrettsanlegg i fjor. Totalt slapp om lag 290.000 laks og 2.000 regnbueørret unna, melder NRK.
– Vi liker ikke at andelen rømninger går opp. Enhver rømning er en rømning for mye, sier kyst- og havbruksdirektør Øyvind Lie i Fiskeridirektoratet til kanalen.
Norges Jeger- og Fiskerforbund anslår at antall rømte laks var mer enn halvparten av all villaksen i Norge og mener utviklingen er svært alvorlig:
– Tallene fra Fiskeridirektoratet er det oppdretterne selv sin melder inn. Når minimumstallene allerede er på to tredeler av den totale mengden villaks som kommer inn for å gyte i norske elver, så er det veldig alvorlig, sier prosjektleder for villaks i Norges jeger- og fiskerforbund, Alv Arne Lyse til NRK.
Den siste innrapporterte rømmingen skjedde før jul, fra Lingalaks anlegg i Bergadalen ved Varaldsøy.
Fiskeridirektoratet sier at de fleste rømninger skjer i forbindelse med arbeidsoperasjoner på oppdrettsanleggene, spesielt avlusning.
Alv Arne Lyse mener fjorårets høye rømningstall er et klart tegn på at lukka oppdrettsanlegg presser seg fram som det eneste alternativet for oppdrettsindustrien.
– Med lukka anlegg hadde vi fått ned rømningstallene dramatisk. Dette er et teknologiproblem. For det er ikke i nærheten av bærekraftig å ha rømninger på det nivået som vi ser for 2019, sier han.