Annonse

NJFF

Hastetiltak for oppdretts­næringen kan få lang­varige negative følger for villaksen

Redusert kontroll av lakselus under koronakrisen kan føre til alvorlige konsekvenser for villaksen, advarer miljøorganisasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Norges Jeger- og Fiskerforbund har sammen med en rekke andre miljø- og interesseorganisasjoner sendt brev til fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H), hvor de advarer mot å se bort fra miljøhensyn når det skal gis tiltak som følge av koronakrisen.

Ingebrigtsen vurderer å lempe på enkelte regler i fiskerinæringen under koronakrisen, for eksempel rapportering av lusetall, har han uttalt til NRK.

Organisasjonene Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Norske Lakseelver, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, WWF Verdens Naturfond, Norsk Friluftsliv, Sabima, Greenpeace og Redd villaksen står bak brevet til fiskeriministeren.

Langvarige konsekvenser
Generalsekretær Eldar Berli i NJFF påpeker at kortvarige tiltak for å redde en bransje i knipe, kan få langvarige konsekvenser for naturen og dermed også andre næringer og interesser.

– Villaksen og sjøørreten sliter “Big time”. Innsiget av villaks til kysten er mer enn halvert siden 80-tallet. De største truslene mot de ville laksefiskene er i følge Vitenskapelig råd for lakseforvaltning relatert til oppdrettsvirksomheten, nemlig lakselus og rømming. Dersom man nå iverksetter tiltak som øker lakseluspresset midt i utvandringstiden fra elvene, som er den mest sårbare tiden for de ville laksefiskene, så kan det gi langvarige negative konsekvenser for de allerede sårbare bestandene. Det vil vi på det sterkeste advare mot.

Powered by Labrador CMS