Annonse

Statsforvalteren i Vestland begrenser organisert ferdsel på Hardangervidda

Bildet er tatt i Setesdalsheiene.

For å hjelpe den hardt pressede bestanden av villrein, blir det nå strammere regler for organiserte turer på deler av Hardangervidda.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

For å unngå at organisert ferdsel blir problematisk for villreinen, skal alle organiserte turer søkes om, slik at en kan styre ferdselen i nasjonalparken og landskapsverneområdet, skriver Statsforvalteren i Vestland på sine nettsider.

Blant annet er det viktig å begrense menneskelig ferdsel på vinterbeitet på østvidda, og kalvingsområder fra etter påske og fram til juli.

Fram til nå har det bare vært plikt om å søke for å få tillatelse til organisert ferdsel av et større omfang. Det blir det nå strammet inn på, både ferdsel til fots, på ski og med hundespann.

Villreinområdet på Hardangervidda er i dårlig stand. Dyrene har dårlig kondisjon og lav vekt, bruker ikke sitt opprinnelige trekkmønster fra årstid til årstid, og er veldig utsatt for sykdommer og parasitter, ifølge Statsforvalteren.

– Mange små og store tiltak må til for å hjelpe villreinen, og vi opplever at de som organiserer turer har forståelse for at vi nå strammer inn praksisen, sier avdelingsdirektør Kjell Kvingedal i miljøavdelingen hos Statsforvalteren.

Powered by Labrador CMS