Annonse
Den karakteristiske ryggfinnen som minner om en hanekam, har gitt fisken navnet roosterfish på engelsk. Hanefisk er en dugelig norsk oversettelse.

Roosterfish

Hanekamp i Mexico

Roosterfish, eller hanefisk som den kan kalles på norsk, er et yndet bytte for for de som ønsker heftig tropisk fluefiske på California-halvøya.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vi bestemte det i en taxi fra flyplassen i Guatemala City, min norske fiskekompis Vebjørn Kielland og undertegnede: Neste tur skulle gå til Mexicos stillehavskyst.

Fiskene er sterke og krever sitt av utstyret.

Småbyer med god og billig mat, endeløse strender og krystallklart vann fristet. Men aller mest fristet roosterfish, eller Nematistius pectoralis som den heter på latin.

Området er ekstremt artsrikt, og fiskere kan komme i kontakt med 80 prosent av verdens marine arter der.
Men det viktigste for oss var de store roosterne som svømmer der.

Noen blir så store at det er en fordel å være to når de skal løftes …

Roosterfish hører hjemme i den østlige delen av Stillehavet. Og individer opp mot 50 kilo kan forekomme. Vanlig størrelse er fra 5–10 kilo.

De endeløse strendene er nok til å lamslå en frossen nordboer. Det samme gjelder de spektakulære fiskene.

Aggressive angrep
I mai, juni og juli er store individer tilgjengelige langs strendene der de jager sardiner, multe og andre byttefisker. Fiskene er kjent for sine aggressive angrep – og at de ofte bommer på agnet både en og to ganger før de sitter.

Mange fiskere bruker ATV for å bevege seg raskt langs strendene. Andre velger å sette seg ned å vente. Fiskene dukker opp i overgangen fra dypt til grunt vann, og øynene dine er det viktigste redskapet for å få fangst.

Stillehavskysten i Baja California er et av verdens mest artsrike havområder. Her ser vi en grouper vi fikk kontakt med da vi fisket fra båt.

Skjelvende knær og høy puls
Vi ankom byen San Jose del Cabo tidlig i mai. Det skulle bli en helt ny opplevelse. Vi fant oss et billig sted å bo i landsbyen La Ribbera. Den første dagen leide vi guide med båt. Etter det leide vi en ATV og fisket for oss selv.

Det ble skjelvende knær, høy puls og sinnssyke angrep på fluene våre. At California-halvøya også har de vakreste solnedgangene på hele planeten, gjorde heller ikke noe …

Fakta om Roosterfish

Roosterfish er i slekt med jacks, men skiller seg helt klart ut med den ekstreme ryggfinnen.

Roosterfish/hanefisk, eller Nematistius pectoralis, finnes i Øst-Stillehavet fra Baja California til Peru. Det er den eneste arten i slekten Nematistius og familien Nematistiidae. Den kjennetegnes ved sin «hanekam» bestående av sju lange finnestråler på ryggfinnen.

Største registrerte individ veide 51,7 kilo og var 163 cm lang. Vanlig vekt på fisker tatt på flue er fra 5–10 kilo.

Fakta om Baja California

Californiahalvøya (spansk: Península de Baja California; engelsk: Baja California Peninsula) er en lang og smal halvøy nordvest i Mexico som befinner seg mellom Californiabukta og det åpne Stillehavet.

ATVen fungerer også som utkikkstårn. Stillehavskysten på California-halvøya er kjent for noen av verdens vakreste solnedganger.

Den er omkring 1 202 km lang og maksimalt 240 km bred og strekker seg fra Tijuana, i nærheten av den amerikanske grensen i området ved Mexicali, og sørover til Cabo San Lucas.

Den dekker et areal på 143 396 km². Administrativt sett er halvøya delt mellom to delstater: Baja California og Baja California Sur.

Fly: Fra Oslo til San Jose del Cabo koster det ca. 11 000 NOK. Fisket kan godt gjøres uten guide. Kost, losji og eventuell leie av bil og ATV er rimelig, selv om krona er lav.

Guide: Hvis du googler Roosterfish Baja Mexico Guide finner du en rekke tilbydere som guider i området.

Powered by Labrador CMS