Annonse

Laksesesongen 2024

Elendig lakseåpning

En fluefisker som fisker.
Sesongen i landets toneangivende lakseelver har så langt vært elendig.

– Beksvart! Jeg har ikke en mer dekkende beskrivelse av årets sesongåpning i de toneangivende lakseelvene i Midt-Norge og på Vestlandet.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Helge Dahlen, konsulent i Elveguiden, og drar fram Surna, toneangivende storlakseelv på Nordmøre som eksempel. Her ble det tatt tre laks i løpet av den første uka (!)

Også i Gaula og Orkla, de to store fangstlokomotivene blant våre 450 lakseelver, har åpningen vært skremmende svak, ifølge Dahlen. Det samme er tilfelle i Namsen og Stjørdalselva, selv om det kommer en og annen laks på land.

På Vestlandet er det heller ingen lyspunkt. Elver som Rauma og Driva i Møre og Romsdal har vært alarmerende dårlig, og levert langt under forventet.

– De første junidagene var preget av lav vannføring i elvene i Midt-Norge, men nå kan vi ikke skylde på det eller. For øyeblikket er det silkeføre. Jeg opplever det skremmende dersom det ikke «løsner» i løpet av de nærmeste dagene, sier en frustrert Dahlen til Jakt & Fiske.

I elvene i Nord-Norge kommer det gjerne ikke fisk av noe omfang før i slutten av juni.

Det gjenstår å se om årets sesong blir like dårlig som i 2023, en sesong Jakt & Fiske allerede i den årlige sesonganalysen beskrev som «skuffende dårlig». Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomgikk de endelige fangsttallene på starten av året, og kunne konstatere at laksefisket aldri hadde vært dårligere.  

Powered by Labrador CMS