Annonse

Comeback for engelske lakseelver

For 30–40 år siden var mange av de engelske lakseelvene i kjelleren. Nå viser flere av dem stigende formkurve, takket være målrettet kultivering og forvaltning. En av dem er River Eden …

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Lukta av vill vårløk kiler i nesen langs elvebredden. Alt blomster og det meste er grønt. Det er skjortetemperatur, som en fin dag i juni hjemme. Kalenderen viser midten av april. Jeg er ved River Eden på nordvestkysten av England. Hobbitlandskap.

Jeg vader ut øverst i hølen som har en perfekt fluestrøm. Vanntemperaturen på ni grader gjør at valget har falt på et lett sinktip snøre, tre meter fortom og en egenbundet Cascade-variant på tube.

Valdene jeg har tilgang på er lange og det er sparsomt med folk langs bredden.

Jeg fisker meg rolig nedover og prøver å dekke alt som er av interessante strømkanter. En laks slår på karakteristisk vis et stykke nedstrøms og gjør at pulsen øker et par hakk. Åtte kast seinere er jeg i posisjon …

Seks kilo sølv
Flua har kun fisket et par meter før jeg kjenner et lett napp i snøret. Sekundet seinere blir det mer liv. Det er maks en meter dypt der laksen tar. Fisken raser av sted nedover på jakt etter dypere vann.

Årets første stangbøy er alltid en opplevelse.
Årets første stangbøy er alltid en opplevelse.

Jeg får etter hvert stoppet den og vinner tilbake backing på snella. Snart har jeg sidepress på laksen. Da skifter den taktikk, ruser oppover og mister snart mye av kreftene sine. Noen minutter etter er kampen over. Jeg har kjørt fisken hardt, da den skal ut igjen.

Det er en velformet sekskilos springer som snart har gjenvunnet kreftene etter å ha blitt holdt i ro i vannet et snaut minutt.

Et par harde slag med sporden og vekk er den.

Artikkelforfatteren med en springer av beste sort.
Artikkelforfatteren med en springer av beste sort.

I skyggen av Skottland
At det kan være et brukbart vårfiske i Skottland er velkjent. Og ikke bare i de «fire store» (Spey, Tay, Dee og Tweed). At flere engelske elver viser stigende formkurve, har langt færre fått med seg. Det er forståelig, vi skal ikke mer enn et par generasjoner tilbake i tid før det var tilnærmet helsvart i mange av de engelske elvene.

Forurensingen var enorm og laksen forsvant mange steder. River Eden, i grensetraktene mot Skottland, lå imidlertid skjermet for den verste forurensingen. Her overlevde en liten andel av den opprinnelige laksestammen, og et visst laksefiske har foregått hele tiden.

Dette er rimeligste form for overnatting, om du ikke går for telt, langs elva. Men det finnes nok av hotell og bed and breakfast i området …
Dette er rimeligste form for overnatting, om du ikke går for telt, langs elva. Men det finnes nok av hotell og bed and breakfast i området …

Enorm restaureringsjobb
De siste tiårene har det pågått en storstilt opprydding i de engelske elvene og mange av de tidligere storhetene kan nå ansees som reine. Laksen har blitt reintrodusert i en rekke elver gjennom rognplanting med befruktet egg, hentet fra andre britiske elver.

Elver som Tyne, Lune, Deveron, Avon, Wye og Test, har igjen godt med laks og flere av elvene kan vise til et fiske fullt på høyde med de skotske elvene. River Wye kan eksempelvis slå i bordet med den klart høyeste snittvekta på laksen i hele Storbritannia.

I River Eden ble det satset på opprydding og rehabilitering av gyteplasser, samt forbedring av vannkvalitet, ved å få stoppet utslipp fra landbruk og industri. Laksen kan vandre langt i dette omfangsrike vassdraget, med et vell av lett tilgjengelig fiske.

En ny sølvblank springer viser seg i hølen. Tilværelsen er til å holde ut!

Les også: Tjuvstart laksesesongen i det hemmelige Skottland.

River Eden henter sitt vann fra en rekke tilløpselver i området, noe som gjør elva relativ trygg mht. vannføring. Elva er lakseførende over et betydelig antall mil, med et vell av fiskemuligheter.
River Eden henter sitt vann fra en rekke tilløpselver i området, noe som gjør elva relativ trygg mht. vannføring. Elva er lakseførende over et betydelig antall mil, med et vell av fiskemuligheter.

Bestill vårfisket nå

Uansett om du vil fiske på de mest eksklusive plassene, eller velger allment tilgjengelig og rimelig fiske, lønner det seg å booke fiske tidlig. Da kan du planlegge reisen i fred og ro.
I de engelske lakseelvene er det ingen søndagsfredning, slik tilfelle er i alle de skotske elvene. Laksesesongen i Eden åpner allerede 15. januar, men så tidlig er det mest kelt (støing) å få. De første vårlaksene landes gjerne i februar, men det er langt mellom dem. Vårt tips er å satse på april. Da begynner fisket å bli svært interessant.

De seinere åra har River Eden hatt en sterk oppgang av stor og fin vårlaks. I april har som regel temperaturen steget til det vi vil karakterisere som sommertemperaturer i Norge.
Også ørreten i River Eden holder upåklagelig kvalitet og bestanden er brukbar. Mange laksefiskere har blitt lurt kraftig av hogg som viser seg å være ørret på en-to kilo. Det er ikke mange som fisker målrettet etter ørret, men de som gjør det har ofte suksess.

En egenbundet Cascade-variant gjorde susen for vår mann i River Eden.
En egenbundet Cascade-variant gjorde susen for vår mann i River Eden.

Utstyr til vårfiske

River Eden er ei mellomstor elv og kan sammenlignes med eksempelvis Surna på Nordmøre, men den er jevnt over en del grunnere. Det er derfor sjeldent behov for de tyngste synkesnørene. Under vårfiske er det sinktipsnører i ulike kategorier og intermediate som gjelder. Artikkelforfatteren fisket kun med flyt og synk 1/3 i spissen og ca. tre meter lang fortom under oppholdet i april.

Mange briter benytter lange stenger, min anbefaling er tohånds stenger på 13–14 fot.
Av fluer så fungerer Cascade-lignende fluer godt. Variasjon av oransje og gult er velkjent og godt utprøvd med hell i disse elvene. Oransje Allys shrimp er tipset i overskyet vær med litt farge i elva. Sunray Shadow blir heller aldri feil. Det praktiseres kun fang og slipp under vårfisket i elva, et målband er derfor kjekt å ha i lomma.

Nyttige nettsteder

En nettside som er verd å følge med på er www.cumbriaflyfishing.co.uk/river-eden-fishing/

Her legges det fortløpende ut ledig fiske til ulike tider og prisklasser.

Warwick Hall er et av de mest kjente valdene i Eden. De har trolig også det beste og mest varierte fisket, og prisene er ikke avskrekkende. Fiskere som leier både overnatting og fiske blir prioritert i bookingen. Mer info på www.warwickhall.net.

Det er også flere klubber/foreninger som har mye fiske på menyen i river Eden. I disse klubbene betales det en årlig avgift som gir tilgang på valdene klubbene leier. Største klubb i Eden er Yorkshire flyfishersclub; www.yorkshireflyfishers.co.uk

Sjekk også Prince Albert Angling society; www.paas.co.uk. Og som for andre elver i Storbritannia er det alltid fiske å finne på det store nettstedet www.fishpal.com

Powered by Labrador CMS