Annonse

Fluefiske i Canada

Fiskepause i British Columbia

Skal du på skiboms-ferie til British Columbia i Canada, må du ikke glemme fiskestanga!

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Utgangspunktet var en skiferie til Whistler Mountain. Åtte meter puddersnø i majestetisk fjellandskap var attraksjonen. Men under bilturen fra Vancouver, kom jeg i skade av å gløtte ned på Squamish River. Den store og bedagelige isbre-strømmen noen mil nord for BCs største by, så unektelig fristende ut. Tenk om …?

Selv om skikjøring var hovedformålet med turen, måtte fiskemulighetene sjekkes ut.

– Fishing is great in April!

Mail-responsen fra fiskeguide Brian McKinlay ved Silverside Fishing, er overraskende positiv, og avtale spikres. Det er artig å stå på ski, men etter noen dager med tynn luft og melkesyre i lårene, høres muligheten for ukjente fiskearter og ville utras ut som et svært fornuftig avbrekk.

Squamish River er en kort, men bred elv, hvor det er en fordel å kunne kaste langt.

Ny art, nye muligheter
McKinlay stiller med full uniform og utstyr for en hel dag i elva. Idet vi ankommer elveutløpet ved landsbyen Squamish, er vi omgitt tømmerindustri og snødekte fjell. Man kan nærmest høre lydsporet fra Twin Peaks, når vi beveger oss langsomt inn i den vakre, øde dalen.

Squamish River ei breelv, som huser regnbueørret, røye og fire ulike laksearter.

Vi skal forsøke oss på bull trout, som kan fiskes hele året. Røyearten elsker å spise lakseegg på høsten, men spiser sjelden insekter i overflaten. Vi må dypt, og bruke tungt skyts.

Det er mye snø denne vinteren, og fortsatt kaldt i vannet. Bull trout er veldig sky, og beveger seg lite når vannet er så klart som nå.

– Det beste er å fiske når det er regn og økende vannstand. Vannet må gjerne være sjokoladefarget. Du får ikke bull trout på tørrflue, men de er lette å fange!

Brian McKinlay bruker store fluer og synkespiss. Bang!

Guidens drømmeland
Fiskeguide Brian McKinlay har fisket i Squamish River i mer enn 30 år. Hans favorittfiske er regnbueørret fra bellyboat, men han fisker også både laks og stør. Han holder seg derimot til fluestanga – alltid innenfor British Columbia.

– Jeg har ikke behov for å dra noen andre steder. BC er så stort, at du i løpet av livet uansett ikke rekker å prøve alt.

Selv om Squamish virker stor, er den perfekt for fluefiske. Bortsett fra enkelte slukfiskere på høsten, er det fluefiskerne som regjerer i denne elva, forklarer Brian.

– Folk kommer hit på grunn av naturen, utsikten, i tillegg er kjøreturen fin. Forflytning er enkelt via skogsbilvei, men det gjelder å se an fargen på elva før man planlegger hvor man skal sette inn støtet.

Et vanlig trafikkbilde i BC. Denne ungbjørnen har nylig våknet fra vinterdvalen og gresser langs veien.

Sprek fargeklatt
I Squamish er det en fordel å kunne kaste langt, grunnet de lange og brede elveløpene. Guiden er utstyrt med sjuerstang, og bruker flyteline med en kort synkespiss. Flua er en fiskeimitasjon, kroken er diger, og likner ikke på noe jeg ville brukt på hjemmebane.

Vår plan er å fiske elvas øvre partier i morgentimene, for deretter å prøve noen utvalgte steder i elvas nedre del utover ettermiddagen. Snøsmeltinga lar fortsatt vente på seg, elva er derfor lav og klar. Gunstig for en ørretfisker, men ikke om du jakter bull trout. Løsningen blir enda lengre og tynnere fortom. Teknikken er videre som følger: la flua drifte fritt med strømmen, samt øke hastigheten når snøret gjør en u-sving.

Bald eagle er synonymt med BC. Oppgangen i Squamsih River tiltrekker seg enorme mengder rovfugl utover sommeren.

Som sagt så gjort, og der sitter den! Guiden peker på ryggfinnen, som piler av gårde nedstrøms. Fiskens krefter bekreftes av et par høydehopp, før den til slutt står stille mellom beina på guiden. Fisken er fargerik og vakker, og slippes pent tilbake i elva.

– Catch and release – keeps away the people, humrer guiden.

Vi fortsetter å plukke fisk utover dagen, og har nærmest hele elva for oss selv.

Guiden rister på hodet av den oppspilte nordmannen.

– Husk at når laksen kommer på seinsommeren, kan du gange fangsten med 100!

Bull Trout er fargerik røyeart, som fins naturlig over hele BC i Canada. Her ser vi fiskens gytedrakt.

Til ettertanke
Rundt oss sirkler Nord-Amerikas ikoniske bald eagles utålmodig, i påvente av lakseoppgangen. En og annen svartbjørn tusler også fortumlet langs elvebredden. Nok et sikkert vårtegn.

I skogen vandrer mellomstore flokker med elk, som vi gjerne skulle lånt litt hår av. Vel, det får bli en annen gang. Da skal vi, i stedet for å gjøre som Bjørnsson, velge oss oktober! Da er også skisesongen i gang – timingen kan neppe bli bedre …

Bull trout er en kjøtteter, som sjelden fanges med tørrflue. Sett ovenfra er fisken mørk, med karakteristiske gule prikker på ryggen.

Bull Trout (Salvelinus confluentus)

Ikke la deg lure av navnet; fisken tilhører røyefamilien. Bull trout er en kaldtvannsart som kan minne om arktisk røye og Dolly Varden. Bull trout fins naturlig i hele BC, og er både stedegen og anadrom.

I Squamish River står fisken på elva gjennom hele året, og vandrer ikke ut i havet. Når laksen starter gytinga om sommeren, sprer den seg utover hele elva. Som regel har du størst sjanse til å finne bull trout i områder der laksen gyter. Fra juni og fram til november kan det derfor være lurt å prøve fluer som etterligner lakseegg.

Bull trout blir seint kjønnsmoden og har lav reproduksjon. Arten er under press, som følge av høyere vanntemperaturer, tap av naturlig leveområder, samt overfiske. Fisken er nemlig relativt lett å fange, og i Squamish River er det kun tillatt med fang og slipp.

Snittlengde/-vekt: 20–80 cm/0,5–5 kg.
Gjennomsnittlig levetid: 12–25 år.
Kjennetegn: Stort hode, lang kropp og ingen sorte prikker på ryggfinnen (i motsetning til Dolly Varden). Har blå, grå eller grønnaktig kropp med lyse prikker (hvit, gul eller rosa). Skifter fra blank til oransje/gul eller rød farge på buken under gytetida.

Opplever du dårlig «haill», kan du besøke turistattraksjonen Stawamus Chief – en mektig granittvegg 712 moh. med fantastisk utsikt over elveutløpet til Squamish River.

Squamish River

Elva er om lag 80 km lang, har sitt utspring fra Coast Mountains, og renner ut ved landsbyen Squamish, nord for Howe Sound, en times kjøretur fra Vancouver.

Elva er fiskbar hele året, og fangstene varierer etter oppgang og smelteprosess.
I tillegg til bull trout, er andre viktige arter regnbueørret, Chinook salmon, Coho salmon, Chum salmon og pukkellaks. Det er også ål i elva.

Mye tømmerhogst på 80- og 90-tallet har ført til at laksebestanden har gått ned. Mindre skog førte til at elvedeltaet ble større, og mer lakseyngel ble «vasket vekk».

Laksebestandene varierer. Pukkellaksen er i hvert fall tallrik, med en oppgang på opptil 1 million fisk i året. Her gyter fisken i oddetall, og står på elva fra juli-september.

Sesong: Perioden juli–november regnes for å være den beste fisketiden, men elva er fiskbar hele året. Vinter og vår er best egnet for bull trout og steelhead. Elva er fiskbar fram til mai, da pleier snøsmeltinga å starte for fullt. Midtsommers er det gjerne lite vann i Squamish, da retter sportsfiskerne blikket mot de større elvene i distriktet.

I oktober–desember er det gode sjanser for å sikre seg en Choa eller chum salmon, som her er populær å servere røkt.
Det er klart mest fisk i nedre og midtre del av Squamish. Sikt deg inn på strekket 3–6 km fra kysten, eller de midtre delene 18–32 km fra kysten. Elvas øvre deler er ikke like interessant, da det meste preges av brevann.

Pris: ca. 420 CAD, som er i underkant av 3000 kroner. Dette inkluderer ett døgns fiskekort (Tidal waters licence), guide, mat og drikke, samt leie av fiskeutstyr.

Det fuktige klimaet, gjør British Columbia til en av verdens beste skidestinasjoner. Med utgangspunkt i havnebyen Vancouver, står naturopplevelsene i kø.

Silverside Fishing

Fiskeguide Brian McKinlay startet Silverside Fishing i 1996, og firmaet har i dag fem guider og fire heltidsansatte. I store deler av sesongen, foregår guidevirksomheten i Fraser River, som er den største elva i BC. Her er det mye laks, men den aller største attraksjonen er likevel fiske etter stør. Også her praktiseres nesten utelukkende fang og slipp.

I tillegg til fiske i Squamish River, tilbyr Silverside Fishing et variert fiske, både i sjø, elver og vann – alt med utgangspunkt i Vancouver.

I fjellandsbyen Banff i Alberta, fins det gode muligheter for å fiske brunørret. Fiskesesongen var ikke i gang, da vi besøkte Bow River. Utsikten var likevel upåklagelig.

Kontakt fiskeguide Brian McKinlay, tlf. +1 60 48 64 54 45 / silversidesfishing@gmail.com
www.silversidesfishing.com

Stør, større,
Jaggu var det ikke ørret midt i skibakken også!
Powered by Labrador CMS