Annonse

Test av Sufix 131 G-Core Braid Green

Mange foretrekker myke liner på multiplikatorsneller. 131 er en behagelig variant som med sin konstante runde form, legger seg godt på spolen og forlater spolen mykt, lett og ledig under kast.

Topp line til god pris

Sufix har laget en av verdens beste og rundeste fletteliner. Ikke bare er lina god, den er noe så sjeldent som det produsenten lover – og er priset deretter.

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det er overraskende lite fokus på 131 i Norge. Jeg var på Efttex i Amsterdam 2018 da lina vant over blant annet Berkleys X9. Begge snøregigantene hadde løst problemet med intern slitasje i fletteliner med mer enn 8 surringer, som da går over i tubeform og blir hule.

Ved å legge inn en intern fiberbunt, opprettholdes rundheten, og intern slitasjen avtar. Sufix valgte å legge inn et Gore Performance fiber som flettekjerne. Med 12 HMPE fiberbunter tett flettet rundt dette, fikk de et unikt produkt som er svært glatt, stille og som fungerer på haspel- og multiplikatorsneller i sjø- og ferskvann.

Etter to år med testing av Lo-Vis Green fargen i tykkelsene 0,128mm, 0,148mm, 0,205mm og 0,235 mm hadde den blitt en del av utrustningen min og fast oppsett på 14 forskjellige snellespoler, fordelt på åtte sneller.

Jeg sluttet etter hvert å tenke over selve produktet, for ingen snakket om det. Merkelig nok, føler jeg at dette har blitt historien til 131. Den har fått gli stille i Internett-gangene, og jeg har kun sett noen få omtaler i sosiale medier. Salget i Norge er likevel stabilt.

De siste ukene har jeg fisket mye med små multiplikatorsneller. Jeg prøvde forskjellige varianter, før jeg la på 131. Den var langt tynnere enn konkurrentene i «samme» oppgitte diameter og var desidert best å kaste lette sluker med.

Jeg testet alle linediameterne, og de stemmer perfekt. Det bygger tillit. Det ga også et interessant utgangspunkt: Hvor mye tåler en line som ikke jukser de «vanlige» 10-30 prosent på reell tykkelse?

131 er en god allroundline som fungerer på de fleste fiskeformer, på både haspel- og multisneller. Sufix understreker at oppgitte egenskaper er riktige, noe også vår test kan bekrefte. Dette skaper tillit til et produkt fiskerne betaler mye for å bruke. Det er jo det eneste riktige; at en line på 0,205 mm faktisk er det!

På bruddstyrketest uten knute, leverte linene i snitt rett under oppgitt styrke. På sandpapirtesten (800), var resultatene sørgelige. Slike 12+ superliner pleier ikke å tåle mye i slik test. Normal stang/snelleslitasje har derimot vært svært lav, og linene har alle holdt seg godt i to år.

I områder med mye stein, velger jeg derfor lengre fortommer eller går over til Fireline Ultra 8 for rå styrke, og aksepterer kortere kast og økt lydnivå.

Snøret trekker også lite vann, og dette gir Fireline konkurranse på vintersesongen, hvor ising i snøret, i ringene og på snellen kan bli et problem. Her har «smeltede» fletteliner, som Fireline (og Nanofil) vært gode.

Prisen er drøy for de fleste, og populære snører som Daiwas J-Braid X8, Spiderwires Stealth og Sufix egne 832 er da mer enn gode nok – til «halve prisen». Har du høykvalitets stang og snelle og foretrekker det beste på linefronten, er prisen egentlig akseptabel og heller ikke dyrest i sin klasse. Det er synd ikke fargevarianten Neon Chartreuse er tilgjengelig i Norge. Det ville gjort en knallgod snøreserie enda mer spennende og komplett.

PRODUKTNAVN: Sufix 131 G-Core braid Green

PRODUKTFAKTA: Tilnærmet rund multifilamentline med 12 high-modulus polyethylene (HMPE) fiberbunter flettet rundt et Gore Performance-fiber. Leveres i 9 tykkelser fra 0,128 mm til 0,405 mm i fargene Lo Vis Green og Hi Vis Neon Chartreuse. Bruddstyrke på 0,128mm er 6,7 kg. Lengde: 150m og 300m.

PRIS: kr 529,- (150m) og 849,- (300 m)

LEVERANDØR: Normark Norway AS, tlf. 67 16 74 00, www.elbe.no

KARAKTER: 5

Powered by Labrador CMS