Annonse

Test av isfiskestang og snelle fra 13 Fishing

Feilskjær og finesse

Vi har testet 13 Fishing sin Archangel Ice Rod 26 ML sammen med deres gullkledde jubileumssnelle. Stanga er stramt designet og tilnærmet feilfri. Men hva i huleste skjedde med spolen på snella?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

13 Fishing liker å tenke nytt, og har gjort det til gagns på isfiskearenaen. Toppmodellen på stangfronten måler 2,6 fot og har en matt foliert overflate kombinert med sort karbon.

Den koster også deretter. Navnet viser muligens til en erkeengel av den falne sorten, men etter vårt syn er den uten nevneverdige lyter.

Stramme saker

Dette er rett og slett en hypermoderne stang, presentert i et minimalistisk strømlinjeformat. Den er bekledd med seks gode og funksjonelle ringer.

Snella festes med to gummistropper, og i enden av bunndelen er det et «revehull» til krokfeste. Klingen i seg selv er bygget på høymodulus grafitt.

Perfekt allrounder

At klingen stikker ut ca. 1 mm ut fra øverste stangring, er unødvendig på en så dyr stang. Vi synes også leverandøren kunne spandert en stangbeskytter til denne prisen. Stanga leveres kun i én modell, men er til gjengjeld perfekt for allroundfiske med tyngre saker som røyeblink, balansepilk og diverse andre «tunge» agn.

Aksjonen er absolutt nydelig og helt uten uregelmessigheter.

Snella

13 Fishings Black Betty Freefall inline sneller, med de kjente frispole-spakene, anses av mange som referansesneller i markedet. Derfor er det litt overraskende at deres gullkledde 10-årsjubilant ikke innfrir helt.

Dårlig snøreopplegg

Årlig kommer det en ny «Trick Shop» snelle i Black Betty serien. De skiller seg mest ut på design, men kan ha unike egenskaper. Etter en sesong var det kun en dårlig designet spole som dro ned på en ellers fantastisk snelle.

Problemet: Her er 12 eiker/spiler som skal holde snøret på plass, men seks av dem når ikke inn til snørekveilen, som dermed presses over kanten i spolen (se detaljbilde).

Kjør klassisk

Med balansepilk, abborpimpler eller røyeblink, vil du neppe merke noe til blemma. Men fiskes det med ultralette agn og syltynt snøre, hvilket er den sensitive magnetbremsens intensjon, kan man få merker i lina eller surr i sysakene.

Ellers har karbonbrems, silkemyk magnetmotstand og god byggkvalitet levert så det monner.

I år er det ny «Trick Shop» ute i butikkene – med forbedret spole. Jeg vil likevel slå et slag for den klassiske Black Betty Freefall Carbon med aluminiumsspole. Den er rett og slett bedre og billigere.

Dersom du ikke skal fiske ultralett, kan du droppe magnetbremsen og spare enda noen hundrelapper.

13 Fishing Archangel Ice Rod 26 ML

Klassisk isfiskestang tiltenkt inline sneller. Utstyrt med 6 ALP Double Diamond Coated stangringer. Klinge av HALO høymodulus Toray karbonfibre, PC2 High-Vis Flat sølv/gul stangtupp.

Lengde: 66 cm

Vekt: 46 g

Pris: kr 1899,-

Leverandør: ark Norway AS, www.elbe.no

Karakter: 6

13 Fishing Black Betty Freefall Trick Shop Carbon Special

FreeFall Presicion linefører og frikoping. Trick Shop spole, brems og dobbeltsveiv. Magnetisk motstand og fire rustfrie kulelagre. Karbonbrems og standard 2.5:1 utveksling. Ramme i karbon. Høyreeller venstresveiv.

Vekt m/ snøre: 183 g

Pris: kr 1999,-

Leverandør: Normark Norway AS, elbe.no

(Jubileumsmodellen kom i 2022 og har begrenset opplag.)

Karakter: 4

Powered by Labrador CMS