Fiskertips
Isfiske: Tid for drøye røyer
Det har lenge vært en vedtatt sannhet at røyer helst skal fanges med stutte plaststikker, lokkeskje og en klype maggot på kroken. Men hva om det finnes andre metoder som øker sjansen for større fisk …?
For røyejegere på isen har utstyret vært uendret i generasjoner. Valg av vann og jakten på de beste røyevarpene (gytegrunnene) har vært ansett som den viktigste oppgaven – med rette.
Du får ikke stor røye i et vann med småfalne tusenbrødre, ei heller i et vann der storrøyene kan telles på én hånd. Røyer blir nemlig ikke store i alle vann, og selv i vann som huser stor røye, kan det være faktorer som gjør at de sjelden eller aldri finner veien opp gjennom et pilkehull.
Ditt nye røyemekka
Det å velge vann med godt potensial, er altså grunnleggende for å lykkes. Du bør påregne litt reising. Midt- og Nord-Norge byr på flest muligheter. Om det ikke er noen hindring, er du nesten garantert suksess.
De fleste er dårlige til å holde på hemmeligheter ...
Med bruk av gode kart, satellittbilder og research på nett, er du på god vei til ditt nye røyemekka. Om veien ikke er en del av målet, er det flere steder mulig å leie en fiskeguide som kan lose deg til fangst.
Nytt i vertikalen
Vertikalfiske etter røye fra båt med ekkolodd og gummifisk, er blitt en av de mest innbringende fiskemetodene etter fiskespisende storrøyer.
Dette har nå blitt overført til isen, og jommen har de store latt seg lure også der! Hvem ville ha trodd det for 20 år siden? Har du tilgang til et slikt vann, vil du bli overrasket over hvor hissig røya kan være.
Ikke bare en påskeaktivitet
Det har langt på vei vært en selvoppfyllende profeti at røya ikke biter før vinteren er på hell og vårsola titter fram. Etter hver har imidlertid flere oppdaget at isfiske etter røye er langt mer enn en påskeaktivitet.
Det er kanskje ikke like behagelig å sitte på isen i januar og februar, men røyas bitevillighet styres altså ikke av din komfort.
Ikke bare småtteri som frister
Foruten maggot under lokkeskjea, vet vi at røya ofte fristes av små agn. Slik som myggimitasjoner eller en mikroskopisk mormyshka med et par sprellende larver. Men smått er ikke alltid rett medisin om stor røye er målet.
Spesielt ikke hvis røya er fiskespiser. Selv i vann uten andre fiskeslag eller byttefisk, tar røyene fortsatt store agn og fiskeimitasjoner, men ikke i samme grad, og ikke med samme brutale taktikk. Nysgjerrighet og instinkt blir da en gjeldende faktor.