Annonse
Fisketips for storrøya, slik får du storfisk på isfiske
Bilal Saab er ikke redd for å prøve ut moderne teknikker for å få større fisk. Ved hjelp av ekkolodd og hel angfisk, knakk han koden i et vann på Sørøya i Finnmark. Første turen resulterte i denne røya på 2.3 kg.

Fiskertips

Isfiske: Tid for drøye røyer

Det har lenge vært en vedtatt sannhet at røyer helst skal fanges med stutte plaststikker, lokkeskje og en klype maggot på kroken. Men hva om det finnes andre metoder som  øker sjansen for større fisk …?

Publisert Sist oppdatert

For røyejegere på isen har utstyret vært uendret i generasjoner. Valg av vann og jakten på de beste røyevarpene (gytegrunnene) har vært ansett som den viktigste oppgaven – med rette.

Du får ikke stor røye i et vann med småfalne tusenbrødre, ei heller i et vann der storrøyene kan telles på én hånd. Røyer blir nemlig ikke store i alle vann, og selv i vann som huser stor røye, kan det være faktorer som gjør at de sjelden eller aldri finner veien opp gjennom et pilkehull.

Ditt nye røyemekka

Det å velge vann med godt potensial, er altså grunnleggende for å lykkes. Du bør påregne litt reising. Midt- og Nord-Norge byr på flest muligheter. Om det ikke er noen hindring, er du nesten garantert suksess. 

De fleste er dårlige til å holde på hemmeligheter ...

Med bruk av gode kart, satellittbilder og research på nett, er du på god vei til ditt nye røyemekka. Om veien ikke er en del av målet, er det flere steder mulig å leie en fiskeguide som kan lose deg til fangst.

Isfiske etter storrøye, statisk fiske funker enda.
Mange har lenge ment at statisk fiske ikke fungerer på røye. Så feil kan man ta! Bruk skikkelige stangholdere og sneller med åpen brems, slik at stanga ikke forsvinner i hullet.

Nytt i vertikalen

Vertikalfiske etter røye fra båt med ekkolodd og gummifisk, er blitt en av de mest innbringende fiskemetodene etter fiskespisende storrøyer. 

Dette har nå blitt overført til isen, og jommen har de store latt seg lure også der! Hvem ville ha trodd det for 20 år siden? Har du tilgang til et slikt vann, vil du bli overrasket over hvor hissig røya kan være.

Isfiske: Tid for drøye røyer, diskoskjeer med blinkende led lys
Diskoskjeer med blinkende LED-lys er i skuddet. De fleste LED-lys har standard form, og skjeene har forskjellige festeløsninger.
Isfiske: Tid for drøye røyer, røyefisker har også øynene opp for å bruke moderne fiskeutstyr ved isfiske.
Moderne isfiskeutstyr har også fått innpass hos røyefiskere. Her et utvalg med balansepilker (toppen) vibrasjonsluker (midten) og tre gummiimitasjoner og en liten mormysjka.

Ikke bare en påskeaktivitet

Det har langt på vei vært en selvoppfyllende profeti at røya ikke biter før vinteren er på hell og vårsola titter fram. Etter hver har imidlertid flere oppdaget at isfiske etter røye er langt mer enn en påskeaktivitet. 

Det er kanskje ikke like behagelig å sitte på isen i januar og februar, men røyas bitevillighet styres altså ikke av din komfort.

 Ikke bare småtteri som frister

Foruten maggot under lokkeskjea, vet vi at røya ofte fristes av små agn. Slik som myggimitasjoner eller en mikroskopisk mormyshka med et par sprellende larver. Men smått er ikke alltid rett medisin om stor røye er målet. 

Spesielt ikke hvis røya er fiskespiser. Selv i vann uten andre fiskeslag eller byttefisk, tar røyene fortsatt store agn og fiskeimitasjoner, men ikke i samme grad, og ikke med samme brutale taktikk. Nysgjerrighet og instinkt blir da en gjeldende faktor.

Åtte tips for storrøya

1. Diskoeffekt med blinkende LED

Klipser du et LED-lys på lina eller direkte i lokkeskjea, blir det diskostemning under vann! Nysgjerrige røy er ikke vanskelig å be opp til en slik dans, og mange storrøyer har falt for den ekstra pulserende lokkeeffekten. Ingen nyhet blant drevne røyefiskere, prøv du også!

2. Balansepilk til fiskespiserne

Er røya fiskespiser, bør du ruste deg med minst fire balansepilker fordelt på to størrelser. Hver størrelse bør ha naturlige og sterke fargevarianter. Dette fisket er best sammen med et ekkolodd, og er identisk med vertikalt båtfiske. Sett gjerne et par maggot eller en fiskestrimmel på en av krokene. 

3. Gummidyr

Der røyene jager sik, mort, krøkle eller stingsild, finner du en gummifisk som passer, og setter på et jigghode. Alternativt kan gummifisken brukes som opphenger, 30–50 cm over en balanse pilk. Denne duoen er også en slager til stor abbor og ørret.

4. Finn storrøyevannene

Folk liker å vise fram fangsten, og de fleste er dårlig til å holde på hemmeligheter. Gjør research, og let etter vann hvor store fisk blir fanget hyppig. Litt reising må ofte til. Lær deg de lokale røyenes diett, det har stor betydning for hvordan du går fram.

5. «Øyne» under isen

Med unntak av kikkefisket på grunt vann, bør du vurdere ekkolodd. Da ser du om det er fisk og byttefisk til stede på fiskeplassen. Du kan bedømme størrelsen, og se hvordan de forholder seg til agnet ditt.

 Når røya bestemmer seg for å ta – er du klar og gir et perfekttilslag.Med noen ekkoloddvarianter kan du se 20–30 meter ut til siden for pilkehullet. Dermed kan du finne fisken raskere, eller følge med på to stenger samtidig.

6. Sammen er vi dynamitt

Satellittbilder er ikke like bra som et godt sjøkart alene, men er iblant det eneste du har. Sammen er de dog dynamitt.

Dybdekartet gir dybdeinformasjon, og satellittbildet gir oversikt overstein, vegetasjon og annet nyttig. Det gjør det enklere å finne goderøyevarp. Gjør du jobben i forkant, sparer du deg for timevis medprøving og feiling – og titalls resultatløse hull i isen.

7. Ståsnøre til røya

Noen påstår fortsatt at ståsnører ikke virker på røya, den må «lirkes og lures». Jo da, kontrollerte bevegelser er best, men effekten av flere ståsnører skal du likevel ikke kimse av. Spesielt ikke når det settes inn et LED-lys!

8. Det ultralette fisket

Setter du på en nappindikator på en ultralett moderne isfiskestang, og har en litt robust mormysjka, vil du kunne kikkefiske eller bruke ekkolodd, og få fisk på dager ingenting annen virker.

Isfiske: Tid for drøye røyer, selv i små vann kan storrøya bite på ved isfiske
I mange mindre vann er de få store eksemplarer. Skulle det smelle på en slik, bør du vurdere å returnere den, så bestanden holder seg.
Fisketips,
Kombinasjonen av en vilter balansepilk og en naturtro gummifisk som opphenger, går sin seiersgang i vann over det ganske land. Også til røya har dette blitt en superkombo! Åtte tips for storrøye.
Powered by Labrador CMS