Fiskertips
Harde fakta om myke agn
Myke kunstagn øker i popularitet. Årsaken er at evner å imitere nesten alt fisken spiser, er artige å fiske med og fanger mye fisk. Her er en gummiguide for ferskinger på feltet.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Soft baits, eller myke agn, for å si det på godt norsk, regnes av mange som noe relativt nytt. I USA har det vært på markedet siden 50-tallet. På 70-tallet revolusjonerte Mister Twister markedet med «Curly Tail», et halekonsept som ga «selvsvømmende» agn. Halene som pulserte og fikk kroppene til å vagge, slo svært godt an – Soft Baits ble ansett som framtidens agn.
Preget fisket
Noen år etter kom «swim shad» fiskeimitasjoner i USA, etterfulgt av slugs, padder, salamandere, kreps og krabber, for å nevne noen. De har ikke bare gitt mye fisk, ringvirkningene har også påvirker fisket verden over. Mange av våre mest utbredte og populære fiskeformer er et direkte resultater av at de livlige kunstagnene kan fange det meste.
Myke agn – en gjennomgang
Valgmulighetene er mange. I denne artikkelen presenterer vi de klassiske produktene, og ikke hybridene, vanlige gummimakk eller blekkspruter til havfiske, som helt klart er nært «beslektet». På de neste sidene tar for oss fem produkter fra hver av de ti hovedkategoriene, noe som vil dekke det meste for de fleste.
Start enkelt
For ikke å gå seg vill i gummijungelen, lønner det seg å tenke gjennom hva du trenger til ditt fiske og din erfaring. Da vil du klare deg med noen få jigger i en par-tre kategorier – og få godt med fisk.
Vårt råd er å starte med fabrikkmonterte løsninger. Disse og klassiske «grubs» eller «shads» som skal tres på et vanlig jigghode, er enkelt å komme i gang med. Etter hvert vil du oppdage at det kan være både artig og inspirerende å lage egne rigger, fiske med dropshot-takkel, eller annet.
Her viser vi de 10 vanligste krokfesteanordningen. Du finner dem igjen i produktoversikten, og her står alle aktuelle rigger i parentes. Den som er brukt er uthevet. Eksempelvis betyr «(1 og 4)» at det myke agnet er fint å rigge med klassisk J-krok eller med vanlig jigghode, og at bildet viser et mykt agn med klassisk jigghode.
Oppe fra venstre:
1 – Klassisk J-krok
2 – Wide Gap Worm hook
3 – Worm hook
4 – Klassisk jigghode
5 – Wacky Rig m/sivavviser
Nede fra venstre:
6 – Dropshot rigg m/søkke
7 – Klassisk jigghode m/stinger
8 – Løse stinger kroksett m/2 treble koker (kan bestå av kun 1)
9 – Screw inn jigghoder med stingersett. Denne har avtagbart vektlodd.
10 – Ferdig rigget fra produsent, ev. med tilpassede hoder/stingersett.
Kategori 1
Mikroimitasjoner
Mark, fiskeegg, mygg og maggott har vi brukt lenge. Nylig har det kommet mer naturtro småfisk, nymfer og andre småsaker som gjør at du nå kan fiske nesten alt med myke gummiagn. Supert alene, som opphenger, på isen eller bak et søkke eller en kastedupp.
Rigging
Agnene har sjeldent fast riggform grunnet størrelsen.
Kategori 2
Krepsdyr og Creatures Baits
Svært populær kategori i USA, og raskt voksende interesse i Skandinavia, spesielt til abborfiske og lett sjøfiske. «Creature baits», som ligner alt og ingenting, har høy attraksjonseffekt og fungerer til det meste.
Rigging
Kan rigges på mange måter, men vanligst er jigghoder eller en Wide Worm hook.
Kategori 3
Worms
Økt fokus på abborfiske har gjort illeluktende mark populært. Bra til abbor, sjøørret, lyr og andre gruntvannsfisker i saltvann. Gulp sand- og børstemark er attraktivt for det meste på kysten og til havs.
Rigging
Rigges oftest med vanlig fiskekrok, Worm hook eller en stutt krok for bruk på Wacky Rig.
Kategori 4
Grubs
Første myke agn med suksess i Norge, og er fortsatt det enkleste, rimeligste og et av de beste allroundagnene vi har. Særdeles godt til barn og juniorer. Rigget riktig, setter man seg «aldri» fast i bunn.
Rigging
Rigges oftest med vanlig jigghode, worm hook eller vanlig krok.
Kategori 5
Swimbait Shad allround
Fiskeimitasjoner med paddletail, curly tail eller spinnerblad. Vi tar her for oss «vanlige» størrelser og de typiske byttefisk-formene, inkludert de avlange tobisimitasjonene som har blitt populære i sjøen.
Rigging
Kan rigges på utallige måter, og mange leveres også ferdige fra fabrikk med krok og vekt i fiskekroppen.
Kategori 6
Store Swimbait Shads
Identiske til de vanlige shadene, men disse er store og tunge, myntet på store predatorer i salt eller ferskvann. I Skandinavia er nok 80-90 prosent av disse brukt i ferskvann til gjedde og litt gjørs.
Rigging
I motsetning til de mindre shadene, er det enda mer populært å bruke løse kroksett, som festes under de lange fiskekroppene, gjerne i kombinasjon med et screw inn søkke, eller et jigghode. Fabrikkmontasjer og normalt.
Kategori 7
Jerkbaits og vertical shads
Jerkbaits (split eller pintails) er allround jigger som ikke skaper nevneverdig bevegelser på egenhånd. De er derfor fine for kastefiske med rask innsveiving, fiske på dypere vann, klassisk vertikalfiske og drop shot fiske. Enormt utvalg fra 3 cm til 25 cm.
Rigging
Rigges som vanlige shad til kasting, men som vertikale jigg, med dropshot kroker eller på paternoster takkel med vanlige kroker.
Kategori 8
Padder og diverse top water creature baits
Topwater fisket er visuelt og trigger fisk og fisker. Fanger gjedde, stor abbor og ørret. Oftest frosker, mus, salamandre, ender og attraksjonsvarianter.
Rigging
De fleste er ferdig rigget, eller så rigges de med en stor Wide Worm hook.
Kategori 9
Shads til havfiske
Kveitejiggene har revolusjonert både kveitejakta og andre deler av havfisket vårt. Nå fiskes torsk, sei, lyr, kveite og steinbit med store tunge shads, ofte kalt «kveitejigger».
Rigging
De fleste er fabrikkmontert og leveres med ekstra haler, gjerne en med curl tail og en med paddletail.
Kategori 10
Megastore gjeddefristelser
Ekstra store og tunge fiskeimitasjoner til gjedde. Oftest så tunge at de kun er tiltenkt dorging, men alt under halvkiloen (!) kan kastes med grovt utstyr.
Rigging
De fleste er ferdigrigget, eller rigges som andre gjedde shads med lange stingersett.
Populært ekstrautstyr
For å «pimpe» agnene for økt attraksjon, nye bevegelsesmønster eller svømmedyp, finnes det mye dilldall som kan festes foran, under, eller bak agnkroppene. Noen kropper revner i kampens hete, eller vil kanskje ikke sitte fast på kroken, og da kan superlim være smart å ha med.
Lukt og smak er viktig for fisken, man kjøp sprøyter, tusj eller flasker som spriter opp den kvalmende gummilukten. Er det dårlig bett eller uggen sikt, kan raslekuler eller blinkende spinnerblad settes på jiggene.