Fiskertips

Bli med på langejakt i dypet

Slenger du kilostunge blysøkker, svære kroker og hele makrellkropper over båtripa og ned i dypet, kan du forvente stor lange – og ikke minst lange armer.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Stadig flere fisker målrettet etter spesifikke arter. Kunnskapen nasjonalt har eksplodert, og med langen, som så mange andre arter, har snittfangstene økt betraktelig. En lange regnes som stor først når den har bikket 15 kilo, og disse tas det nå mange av. Det er heller ikke unikt å få fisk på over 30 kilo!

Studier av langens atferd, tall fra yrkesflåten og større iver og bedre utstyr hos sportsfiskerne har gjort veien til de lengste langene kortere. Ser vi bort fra kveita, er det få andre fiskearter som gir så høy snittvekt som målrettet jakt etter norske storlanger.

Rekordlanger i vest
Jakta etter de største beistene har gitt best uttelling på konsentrerte områder i vest. Rykter om flere fisk på over 35kg spredde seg som ild i tørt gress for noen år siden. Fangstene lokket til seg flere av Nord-Europas mest rutinerte sportsfiskere og en rekke skribenter, som snart oppdaget at ryktene var alt annet enn løse. Nye teknikker og gode destinasjoner kom på løpende bånd, og områder som Boknafjorden, Fedje, Hitra og Frøya er eksempler på sikre kort som nå jevnt og trutt leverer fisk på over 40 kilo.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.