Aldri før har Norge eksportert sjømat før en større verdi. Det er laksen som står for mesteparten av inntekten. Nå lover fiskeriminister Bjørnar Skjæran å samarbeide med næringen om å øke eksporten ytterligere. Foto: istockphoto / Dieter Meyrl

Norge eksporterer sjømat som aldri før – NJFF roper varsku

Bare i juni eksporterte Norge sjømat for 12.3 milliarder kroner. – Vi er bekymret for at ytterligere vekst baner vei for offshoreoppdrett som ikke er utredet godt nok, sier NJFFs villaksekspert.
05. juli 2022

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for over 70 milliarder kroner. Juni var den beste enkeltmåneden noen sinne, med en eksport for over 12.3 milliarder kroner.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) er strålende fornøyd med tallene.

– Dette viser hvor viktig sektoren er for verdiskapning, trygge arbeidsplasser og aktivitet langs kysten, sier Skjæran, som lover at regjeringen i samarbeid med næringen skal jobbe for enda mer vekst.

Skjæring sier i en pressemelding fra Norges Sjømatråd at Regjeringen har svært høye ambisjoner for sjømatnæringen, og lover ytterligere vekst.

– Sammen med næringen skal vi fortsette å arbeide for videre vekst i eksporten og sette nye rekorder, sier fiskeri- og havministeren.

Den store økningen skyldes primært prisoppgang, da gjennomsnittsprisen på laks det siste halve året har økt fra 58.29 kroner til 87.37 kroner. I volum gikk eksporten ned med fem prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Polen, Frankrike og USA var de største mottakerne av laks fra Norge første halvår. Totalt ble det eksportert 534.500 tonn laks for 48.4 milliarder kroner i årets første seks måneder.

Les også: Frykter konsekvensene av ytterligere oppdrettsvekst

Frykter uprøvd offshoreoppdrett

I fjor fikk Fiskeridirektoratet i oppdrag å utrede tre områder for havbruk, altså oppdrettsanlegg, utaskjærs. Direktoratet bad i november i fjor om innspill vedrørende havbruk i disse tre områdene:

  • 2 Norskerenna Sør
  • 11 Frøyabanken Nord/10 Frøyabanken Sør og
  • 7 Tromsøyflaket

Når Fiskeridirektoratet har gått gjennom innspillinene, vil de sende sin anbefaling til Nærings- og fiskeridepartementet. Nå er NJFF bekymret for at fiskeriministerens lovnad om ytterligere vekst i eksporten betyr at offshoreoppdrett rykker nærmere.

– Offshoreoppdrett kan vise seg å være bra, forutsatt at teknologien er sikker nok til å hindre rømming av oppdrettslaks, og at dagens oppdrettsproduksjon flyttes utaskjærs, men dette er det alt for tidlig å konkludere med, sier prosjektleder for villaks Alv Arne Lyse i NJFF.

Les også: Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Han skisserer et bilde der oppdrettsanleggene utaskjærs blir vesentlig større enn anleggene som brukes i fjordene i dag.

– Ingen vet om anleggene man ser for seg utaskjærs tåler vinterstormene og det harde klimaet vi har langs norskekysten. Det må utredes mye mer før det gis flat pedal. I verste fall risikerer vi at flere millioner oppdrettslaks rømmer, og at lakselus spres med havstrømmene, sier Lyse.

Til sammenligning er den årlige oppgangen av atlantisk villaks i Norge et sted mellom 400.000 og 500.000 fisk.

Venter på svar

Jakt & Fiske har spurt fiskeriminister Skjæran om klargjøring.

Vi oppdaterer saken.

Siste fra Fiske

Liten laksefangst i sjøen

Det ble fisket 134 tonn laks i norske fjorder i år. Det er 37 prosent mer enn i bunnåret 2021, men likevel den nest laveste laksefangsten som er registrert.
Gytefisktelling i Skibotnelva, som er en av tre elver i Skibotnregionen i Troms og Finnmark som nå er friskmeldt for den dødelige lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Foto: Rune Muladal
Lakseparasitt:

Nå er hele Nord-Norge gyro-fri

Miljødirektoratet har i dag friskmeldt tre elver i Skibotnregionen i Troms og Finnmark etter 40 år med lakseparasitten Gyrodactylus salaris.
Bruker du en snelle med jevnt snøreopplegg og riktig snøremengde, kan det gå flere år før fletteliner må byttes ut. Spesielt om du bruker fortom. Foto: Tommy Egra
Fiskertips:

Slik spoler du på et multifilamentsnøre

De fleste gjør feil når de spoler et multifilamentsnøre på haspelsnella. Resultatet er kortere kast, mer tvinn og en dårligere fiskeopplevelse. Her er rett oppskrift, uten å bruke spolemaskin.

På forsiden nå