Aldri før har Norge eksportert sjømat før en større verdi. Det er laksen som står for mesteparten av inntekten. Nå lover fiskeriminister Bjørnar Skjæran å samarbeide med næringen om å øke eksporten ytterligere. Foto: istockphoto / Dieter Meyrl

Norge eksporterer sjømat som aldri før – NJFF roper varsku

Bare i juni eksporterte Norge sjømat for 12.3 milliarder kroner. – Vi er bekymret for at ytterligere vekst baner vei for offshoreoppdrett som ikke er utredet godt nok, sier NJFFs villaksekspert.
05. juli 2022

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for over 70 milliarder kroner. Juni var den beste enkeltmåneden noen sinne, med en eksport for over 12.3 milliarder kroner.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) er strålende fornøyd med tallene.

– Dette viser hvor viktig sektoren er for verdiskapning, trygge arbeidsplasser og aktivitet langs kysten, sier Skjæran, som lover at regjeringen i samarbeid med næringen skal jobbe for enda mer vekst.

Skjæring sier i en pressemelding fra Norges Sjømatråd at Regjeringen har svært høye ambisjoner for sjømatnæringen, og lover ytterligere vekst.

– Sammen med næringen skal vi fortsette å arbeide for videre vekst i eksporten og sette nye rekorder, sier fiskeri- og havministeren.

Den store økningen skyldes primært prisoppgang, da gjennomsnittsprisen på laks det siste halve året har økt fra 58.29 kroner til 87.37 kroner. I volum gikk eksporten ned med fem prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Polen, Frankrike og USA var de største mottakerne av laks fra Norge første halvår. Totalt ble det eksportert 534.500 tonn laks for 48.4 milliarder kroner i årets første seks måneder.

Les også: Frykter konsekvensene av ytterligere oppdrettsvekst

Frykter uprøvd offshoreoppdrett

I fjor fikk Fiskeridirektoratet i oppdrag å utrede tre områder for havbruk, altså oppdrettsanlegg, utaskjærs. Direktoratet bad i november i fjor om innspill vedrørende havbruk i disse tre områdene:

  • 2 Norskerenna Sør
  • 11 Frøyabanken Nord/10 Frøyabanken Sør og
  • 7 Tromsøyflaket

Når Fiskeridirektoratet har gått gjennom innspillinene, vil de sende sin anbefaling til Nærings- og fiskeridepartementet. Nå er NJFF bekymret for at fiskeriministerens lovnad om ytterligere vekst i eksporten betyr at offshoreoppdrett rykker nærmere.

– Offshoreoppdrett kan vise seg å være bra, forutsatt at teknologien er sikker nok til å hindre rømming av oppdrettslaks, og at dagens oppdrettsproduksjon flyttes utaskjærs, men dette er det alt for tidlig å konkludere med, sier prosjektleder for villaks Alv Arne Lyse i NJFF.

Les også: Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Han skisserer et bilde der oppdrettsanleggene utaskjærs blir vesentlig større enn anleggene som brukes i fjordene i dag.

– Ingen vet om anleggene man ser for seg utaskjærs tåler vinterstormene og det harde klimaet vi har langs norskekysten. Det må utredes mye mer før det gis flat pedal. I verste fall risikerer vi at flere millioner oppdrettslaks rømmer, og at lakselus spres med havstrømmene, sier Lyse.

Til sammenligning er den årlige oppgangen av atlantisk villaks i Norge et sted mellom 400.000 og 500.000 fisk.

Venter på svar

Jakt & Fiske har spurt fiskeriminister Skjæran om klargjøring.

Vi oppdaterer saken.

Siste fra Fiske

Det kan være krevende å lande ei sprelsk kveite. En skikkelig landingskrok er til stor hjelp. Foto: Tommy Egra
Fiskertips:

Kveitefiskes hemmeligheter

Få andre arter langs kysten har skapt så drøye fiskehistorier og brukket flere fiskestenger enn kveita. Her forteller vi deg hvordan du lykkes.
Sommeren er høysesong for å fiske med tørrflue i de mange skogstjernene som byr på vak i vårt langstrakte land. Foto: Sondre H. Breian
Guide:

Slik fisker du med tørrflue i skogstjern

Flua lander silkemykt på vannspeilet tett på land, før den forsvinner i et elegant vak. Her er rådene for å komme i gang som tørrfluefisker.
Bortsett fra at noen vil få ødelagt fiskesesongen, vil ikke lavt vannivå i magasinene være dramatisk for fiskebestandene på kort sikt, ifølge fiskeforsker Børre Kind Dervo. Foto: Atle Skjelde
Nedtappede vannmagasiner:

– Dette takler fiskebestandene

Hva betyr de sterkt nedtappede vannmagasinene for fiskebestandene? Ikke all verden på kort sikt, ifølge Børre Kind Dervo ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

På forsiden nå