Annonse

Oppdrettsbransjen

Villaks har over 90 prosent oppdrettsopphav i enkelte elver på Vestlandet

Villaks i mindre kystvassdrag trues av rømt oppdrettslaks. I Fjellvassdraget på Sotra og småelver i Hardanger er graden av oppdrettsopphav opptil 95,4 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Kartleggingen, som er utført av Norce LFI og Norsk institutt for naturforskning (Nina), er den første av mindre kystvassdrag.

– Dette prosjektet er det første av sitt slag i små elver og viser behovet for å overvåke og håndtere situasjonen i disse små, men tallrike vassdragene, sier prosjektleder Ulrich Pulg i Norce LFI i en pressemelding.

Pulg understreker at selv om hver enkel elv er liten, er summen av habitatet stor. Det regnes med mer enn 2.000 slike små kystvassdrag i Norge.

– Det er også slik at villaksen vi finner i disse kystvassdragene er ekstra sårbare siden de er fåtallig. Så selv få rømte fisk kan føre til at oppdrettslaks tar over dominansen i vassdraget, sier Pulg.

Det er særlig på Vestlandet det er en høy grad av oppdrettsopphav, særlig i Fjellvassdraget og Øyreselva der det er 95,4 og 92,5 prosent, mens flere elver har over 10 prosent. I Rogaland og Agder ble det estimert en lavere grad av innkrysning.

Powered by Labrador CMS