– Vi skal gjøre det lett å hjelpe sjøørreten

Det sier sjøørretveileder Bjørn Tore Kjølholt, som med NJFF-prosjektet «Sjøørretriket» skal ta et krafttak for sjøørreten i Oslofjorden.
15. februar 2021

– Vi har en plan for hvordan vi skal klare å restaurere flest mulig bekker, med best mulig resultat og på kortest mulig tid, sier en engasjert Kjølholt til Jakt & Fiske.

Han er best kjent som mannen bak Rosa Reke, en av landets mest leste blogger for sjøørretfiskere.

«Sjøørretriket» har mottatt snaue tre millioner fra Sparebankstiftelsen til prosjektet.

– Det følger jo et visst ansvar med dette. Vi må få maks valuta for de midlene vi disponerer, påpeker Kjølholt.

26 kommuner

Målet er å restaurere en bekk i hver av de involverte kommunene i fylkene Viken, Oslo og Vestfold og Telemark. Prosjektet dekker 26 kommuner, NJFF er involvert gjennom fylkeslagene i Akershus, Buskerud, Oslo, Telemark, Vestfold og Østfold.

– Dessverre er dette bare en dråpe i havet. Det er flere hundre bekker som skulle vært restaurert. Men et sted må vi begynne!

Mange bekker små

99 prosent av sjøørreten vi fisker i Oslofjorden, er født i små bekker. Støtet må derfor settes inn der, påpeker Kjølholt og lister opp trusler som utbygging, drenering og annen menneskelig aktivitet.

– I dag mister vi flere bekker enn vi klarer å redde. Og vi høster av et underskudd. Den utviklingen skal vi snu, sier Bjørn Tore Kjølholt.

Hovedmålet i prosjektet er å restaurere og forbedre sjøørretvassdrag, noe som igjen vil styrke sjøørretbestandene i Oslofjorden og Skagerrak. En betydelig innsats er allerede lagt ned i de aktuelle fylkene. Prosjektet bygger videre på dette arbeidet, men målet er økt samordning av innsatsen, slik at kunnskap, ressurser og ideer lettere vil være tilgjengelig på tvers av lokalforeningene. 

Les også: Sjøørretnerdens beste tips (+)

 

Siste fra Fiske

Surna får mer vann

Surna på Nordmøre er det første av landets 53 nasjonale laksevassdrag som har gjennomført revisjon av vannkraftkonsesjonen. Elva får nå mer vann og riktigere vanntemperatur. – Dette er vi fornøyd med, sier Georg Solem, leder i elveeierlaget.
Helhetlig plan for Oslofjorden:

– Gjennomføringen er den store utfordringen

Fiskekonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Øyvind Fjeldseth, er positiv til intensjonene regjeringens tiltaksplan, men sier det vil kreve store ressurser og godt samarbeid mellom flere etater for å realisere den.
Havforskningsinstituttet:

Utbredt fiske i vernede havområder i Norge

I flere av havområdene som Norge har vernet, pågår det til dels utbredt fiske. Dette mener Havforskningsinstituttet strider mot internasjonale regler.

På forsiden nå