Syk sjøørret og laks funnet i Sandvikselva

En sjøørret og enda en syk laks er observert i Sandvikselva i Bærum. Sjøørreten er tatt opp og sendt til Veterinærinstituttet. Sjøørreten er den første som er funnet i Norge med symptomer som ligner på det som rammet laksen i Enningdalselva.
Torsdag, 4. juli 2019 - 19:50

Status-side for syk villaks

Mattilsynet har i samarbeid med Veterinærinstituttet opprettet en status-nettside som samler all informasjon om rapportert villaks med sår på og ved finnene og blødninger i huden under buken. Nettsiden oppdateres to ganger i uken.

Gå til Mattilsynets statusside for syk villaks observert i flere elver.

Det var Morten T. Merkesdal ved Hamang Klekkeri som meldte om den syke laksen i Facebook-gruppa til klekkeriet. 

– I går så jeg en svært syk sjøørret og en svær laks med begynnende soppangrep på hode og hale, skriver han.

Mats Larsen i Vestre Bærum Sportsfiskere var raskt ute og fikk hentet inn den ene sjøørreten.

– Den var helt råtten, stakkar. Laksen så vi ikke noe til, sier han til Jakt & Fiske.

22. mai ble den første observasjonen av syk laks gjort i Enningdalselva. Da elva åpnet dagen, etter ble det klart at det var langt mer enn et enkelttilfelle.

– Jeg tror minst halvparten av fisken som har gått opp er rammet, men frykter at det relle tallet er 70-80 prosent, sa Bjarne Granli i Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening Halden, til Jakt & Fiske.

Nytt funn
Natt til 6. juni ble en laks med lignende symptomer som de i Enningdalselva funnet i Sandvikselva i Bærum. Det kom også inn meldinger fra flere andre norske elver, men ingen har klart å identifisere årsaken til at fiskene har blitt syke. I går ble det altså observert nok en laks og en syk sjøørret i Sandvikselva i Bærum.

– Slik jeg forstår det er det sjelden å se mange slike fisker tidlig på sesongen, så jeg håper det blir med disse to fra Sandvikselva, sier Brit Tørud i Veterinærinstituttet til Jakt & Fiske.

Tørud opplyser at det ikke er funnet syk sjøørret i Enningdalselva. Enningdalselva har for øvrig en svært liten sjøørretbestand, mens bestanden i Sandvikselva er stor.

Det er funnet sjøørret med lignende symptomer i Irland.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber sammen for å klarlegge om de syke fiskene er starten på en epidemi eller ikke.

Må løfte blikket
Det er også funnet laks med lignende symptomer i danske, svenske, irske og skotske elver, men det er foreløpig umulig å si om det er samme sykdom som har rammet fiskene, om sykdommen er smittsom, eller om fiskene bare har lignende symptomer grunnet lignende sekundære infeksjoner.

– Hva gjør dere framover for å finne ut av hva det er som rammer laksen? 

– Jeg mener vi må løfte blikket nå, og lete etter forhold utenfor elva.

Veterinærinstuttet har bedt om prøvesvar fra en laks fra Örekilselva i Sverige, samt andre land, men har ikke mottatt dette enda.

– Vi jobber med å få på plass en internasjonal forskningsworkshop rundt dette, men det blir ikke før til høsten, sier Brit Tørud.

Sjekk også Jakt- og fiskepodden episode 12: Mystisk laksedød - hva skjer?


Smitteforebyggende tiltak fiskere og padlere må gjøre

Alle brukere av elver, som fiskere og padlere, er pålagt å gjøre viktige forebyggende tiltak for å unngå spredning av eventuell sykdomssmitte.

Det er forbudt å flytte levende eller død fisk til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Dette kravet gjelder uansett, og er særlig viktig å overholde nå som vi er i en situasjon der det dør fisk uten at man så langt kjenner årsaken.

I tillegg er det viktig at mulige smittestoffer uskadeliggjøres. For å hindre spredning av mulige smittestoffer skal fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i et vassdrag desinfiseres før de flyttes til andre steder. Desinfeksjon kan for eksempel skje med Virkon S.

Les mer på Mattilsynets status-nettside for syk villaks.

Kilde: Mattilsynet.no

 

Emneord: 

På forsiden nå