Kraftig økning i beslag av ulovlige laksegarn

20 kilometer med ulovlige laksegarn ble beslaglagt i fjor. Det er ny rekord og 67 prosent mer enn året før.
08. april 2019

Antall garn som ble beslaglagt av Statens naturoppsyn (SNO), ble nesten doblet fra 375 i 2017 til 702 i fjor, skriver  Nationen.

– Både omfanget og alvorligheten i ulovlig laksefiske med garn øker, sier seksjonsleder Arnstein Johnsen i SNO. Hittil i år er 11 garn beslaglagt.

Oppsynsdirektør Morten Kjørstad sier tallene, og utviklingen de gjenspeiler, er nedslående.

– Dette skyldes økt ulovlig fiske, ikke at vi har blitt flinkere til å føre kontroll. Dette er tyveri fra fellesskapet og miljøkriminalitet som kan ha store konsekvenser for sårbare villaksstammer. I år intensiverer vi lakseoppsynet for å få bukt med problemet, sier Kjørstad.

Han legger til at oppsynet mistenker at noe av det som blir avdekket, er organisert ulovlig fiske for salg. Kjørstad minner om at tjuvfiske for salg er et alvorlig lovbrudd, som kan straffes med fengsel.

Emneord: 

Siste fra Fiske

Det kan være krevende å lande ei sprelsk kveite. En skikkelig landingskrok er til stor hjelp. Foto: Tommy Egra
Fiskertips:

Kveitefiskes hemmeligheter

Få andre arter langs kysten har skapt så drøye fiskehistorier og brukket flere fiskestenger enn kveita. Her forteller vi deg hvordan du lykkes.
Sommeren er høysesong for å fiske med tørrflue i de mange skogstjernene som byr på vak i vårt langstrakte land. Foto: Sondre H. Breian
Guide:

Slik fisker du med tørrflue i skogstjern

Flua lander silkemykt på vannspeilet tett på land, før den forsvinner i et elegant vak. Her er rådene for å komme i gang som tørrfluefisker.
Bortsett fra at noen vil få ødelagt fiskesesongen, vil ikke lavt vannivå i magasinene være dramatisk for fiskebestandene på kort sikt, ifølge fiskeforsker Børre Kind Dervo. Foto: Atle Skjelde
Nedtappede vannmagasiner:

– Dette takler fiskebestandene

Hva betyr de sterkt nedtappede vannmagasinene for fiskebestandene? Ikke all verden på kort sikt, ifølge Børre Kind Dervo ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

På forsiden nå