Stillehavsøstersen invaderer Vestlandet

Den svartelistede stillehavsøstersen har de siste årene spredt seg i rekordfart langs kysten i Sør-Norge.
11. mars 2019

De sylskarpe østersene truer strandliv og økosystem i områdene som blir invadert. Nå ventes det at arten vil etablere seg for fullt på Vestlandet, melder  NRK.

Miljødirektoratet har ved hjelp av nye datamodeller beregnet områdene hvor denne østersen kan spre seg til. De peker på 25 områder i Rogaland, 16 i Hordaland og ett i Sogn og Fjordane hvor det er sannsynlig at den vil etablere seg permanent.

– Det er bare et spørsmål om tid før stillehavsøstersen vil spre seg nordover, sier seniorrådgiver Egil Postmyr i direktoratet.

Stillehavsøstersen er i utgangspunktet en fremmed art for norsk natur, og regnes som en trussel mot det naturlige miljøet og økosystemene langs kysten.

– Fremmede arter som stillehavsøstersen er en av de verste truslene mot biologisk mangfold langs kysten vår, sier Postmyr.

Østersarten fortrenger andre arter som flatøsters og blåskjell i områdene den etablerer seg i. Den er derfor ført opp på Artsdatabankens Fremmedartsliste i kategorien svært høy risiko.

I tillegg oppleves stillehavsøstersen som plagsom for mennesker.

– Stillehavsøstersen ødelegger blant annet badestrender. Å tråkke på den er som å tråkke på barberblad, sier seniorrådgiveren.

Emneord: 

Siste fra Fiske

Fiskertips:

Ringfrie stenger – ikke bare en gimmick

Stenger uten ringer kan ikke brukes til alt, men til dorging og havfiske er de et glimrende alternativ til tradisjonelle ringstenger. Likevel har mange fortsatt til gode å prøve dem.
Sesonganalysen:

2020 - oppløftende for laks og fiskere

Bunnsolide fangster i Trøndelag, godt fiske i Nordland og en klar bedring i mange elver på Vestlandet. Det er det store bildet fra årets laksefiske.
Rogaland:

Et krafttak for sjøørreten

– Det er på høy tid å snu den negative trenden for sjøørreten, fastslår Knut Ståle Eriksen, fiskeutvalgsleder i NJFF- Rogaland.

På forsiden nå