Tror på ny stor sesong

2017-sesongen bød på rekordfiske i mange lakseelver i Finnmark, med mye storlaks. Nå forventer man at den gode trenden fortsetter i sommer.
25. februar 2018

Flere Finnmarks-elver opplevde rekordfiske i 2017, med mye storlaks, tross sein vår og store og kalde elver gjennom sesongen.

– Jeg forventer at den gode trenden fortsetter i 2018, sier utmarksforvalter Steinar Normann Christensen ved Finnmarkseiendommen (FeFo).

Fjorårssesongen endte på 68 600 kilo laks i FeFo- elvene. Inkludert Altaelva og Neidenelva, som ikke er FeFo- vassdrag, krøp fangstene over 90 000 kilo (uten Tanavassdraget).

I Lakselva i Porsanger viser oppsummeringen at 52 prosent av fangsten var laks fra sju kilo og oppover!    

– Det har aldri tidligere blitt tatt så mye storlaks i våre elver, sier Christensen.  

Ny kanonsesong i vente

Rekordene sto for fall i flere elver: Vestre Jakobselv (15 031 kg), Komagelva (5442 kg), Skallelva (1508 kg), Veidneselva (1867 kg) og Bergebyelva (2589 kg).

– Med en normal vår, ville fangstene trolig vært enda høyere, tror Christensen.  

Utmarksforvalteren forteller om en jevn oppgang i fangstene siden 2002, og det er nå registrert den nest høyeste fangsten av mellomlaks siden 1995.

– Hva forventer du av 2018- sesongen? 

– At trenden fortsetter.   

– Hvilke elver ville du ha satset på til sommeren?

– Vi har laksefiske for enhver smak. Tørrfluefiskerne har f.eks. mange elver på Varangerhalvøya å velge blant. I tillegg til Laggo og øvre deler av Repparfjordelva.   

Siste fra Fiske

Aldri før har Norge eksportert sjømat før en større verdi. Det er laksen som står for mesteparten av inntekten. Nå lover fiskeriminister Bjørnar Skjæran å samarbeide med næringen om å øke eksporten ytterligere. Foto: istockphoto / Dieter Meyrl
Oppdrettslaks:

Norge eksporterer sjømat som aldri før – NJFF roper varsku

Bare i juni eksporterte Norge sjømat for 12.3 milliarder kroner. – Vi er bekymret for at ytterligere vekst baner vei for offshoreoppdrett som ikke er utredet godt nok, sier NJFFs villaksekspert.
Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.

På forsiden nå