Annonse

NJFF Finnmark

Nybakt finnmarksleder ber myndighetene stille opp

Linda Heitmann er den første kvinnelige lederen i NJFF-Finnmark. Nå ber hun myndighetene om å hjelpe til for å bekjempe pukkellaks.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Nylig ble lederen i Alta JFF, Linda Heitmann også valgt til regionsleder i Finnmark. Hun er den første kvinnen til å styre skuta i NJFF-Finnmark. Hun representerer dermed 29 lokallag og omtrent 3600 medlemmer.

Heitmann blir neppe arbeidsledig med det første, det er flere viktige saker som ligger på hennes bord.

– Om Fefo taper Karasjok-saken, står Finnmarksloven og dermed Finnmarkseiendommen for fall. Med flere grunneiere kan tilgangen til jakt, fiske og sanking blir svært komplisert, og forvaltningen mindre helhetlig. Vi er bekymret for at jakt og fiske i Finnmark skal komme til å handle om hvem som har størst lommebok, sier Heitmann.

Les også: Finnmark splittes ikke

Gjennom Finnmarksloven, er alle som i dag bor i Finnmark medeiere i Finnmarkseiendommen, og NJFF-Finnmark ønsker at det skal fortsette slik.

Pukkelproblemer

Nylig skrev Jakt & Fiske om at Berlevåg JFF bruker moderne teknologi for å hindre oppgang av pukkellaks i elva.

– Medlemmene våre har stått på og øst opp pukkellaks fra elvene, helt gratis og på fritiden sin. Dette er starten på en utbredelse av pukkellaks som ingen av oss vet hvordan kommer til å utarte seg. Nå må myndighetene på banen, sier den nye regionslederen.

Heitmann mener det trengs midler til forskning, samt til feller og røkting av disse.

– Vi klarer ikke dette på frivillig basis stort lengre. Dette er en miljøkatastrofe for elvene våre og for Atlanterhavslaksen. Vi har lokalkunnskap, idealisme og muskelmasse å bidra med, men ansvaret og midlene må komme fra myndighetene.

Satser på ungdommene

Heitmann mener ungomdsrekrutteringen er viktig for å ivareta interessene til jegere og fiskere i Finnmark.

Les også: Det gode rypeliv i Kautokeino

– Ungdommene kan videreføre kulturarven og høstingen av bærekraftig overskudd om de får kunnskap om og respekt for naturen og viltet. Jakt, fiske, sanking av sopp og bær er til like stor glede for små og store, på tvers av kjønn og generasjoner, det er ganske fantastisk.

Powered by Labrador CMS