Annonse

Viltpåkjørsler:

Foretrekker bru framfor tunnel

Her ser vi et bilde av en løpende elg, et vakkert dyr helt til viltet står midt i veien da du kjører bil.
Hjortevilt og trafikk er fortsatt en stor samfunnsutfordring. Norske myndigheter ønsker nå en handlingsplan for å få ned antallet påkjørsler.

Elg og hjort responderer raskt på nye viltpassasjer, og foretrekker bruer ved kryssing av vei. Rådyra bruker like gjerne undergangene.

Publisert

Det framkommer i en fersk rapport fra Norsk institutt for naturforskning (Nina). I jaktåret 2023–2024 ble over 15 000 hjortevilt drept av bil og tog (Hjorteviltregisteret) hvorav rådyr utgjorde drøyt 10 000, elg vel 3000 og 1600 hjort. 

Antallet viltpåkjørsler har økt kraftig de siste tiårene, i takt med veksten i hjorteviltbestandene. På alle nye riksveier settes det opp viltgjerder, der forholdene ligger til rette for dette. Her er det nesten ingen påkjørsler av elg.

Følges med viltkameraer

Ved hjelp av viltkameraer har NINA-forskere overvåket fem viltpassasjer på riksvei 3, på strekningen mellom Løten og Elverum i Innlandet. Det dreier seg om to overganger og tre underganger som er fulgt i fire år, siden veien ble åpnet for trafikk. 

Målet med prosjektet er å kartlegge hvordan hjortevilt bruker passasjene, og hvilken effekt tiltaket har for bestandene over tid.

Forskerne ser blant annet på om trekkmønsteret endrer seg. Funnene har overføringsverdi til veiprosjekter andre steder i landet.

– Veieier må ta regninga

I den ferske Dyrevelferdsmeldinga ønsker myndighetene en handlingsplan for å få redusert antallet viltpåkjørsler, som medfører betydelige dyrelidelser og personskader. 

– Det overordnete er at kostnadene ved viltpåkjørsler må overføres til eier av veien, som i hovedsak er staten. Først da kommer det tiltak som monner! 

I dag bruker fattige kommuner store deler av viltfondet sitt på viltpåkjørsler, sier professor emeritus Torstein Storaas ved Universitetet Innlandet. Han har i en årrekke vært engasjert i elgpåkjørsler på jernbane og bil på riksvei 3 gjennom Østerdalen.

Powered by Labrador CMS