Annonse

Rekordjakt

– Hjortejakta kan bli dobbelt så stor som elgjakta

Hjortejegerne felte 46 356 dyr sist høst, 2688 flere enn i 2018, en økning på 5,8 prosent. Det er ny fellingsrekord, nok en gang.

– Hjortejakta drar fra. Fortsetter dette kan den om noen år være dobbelt så stor som elgjakta, målt i antall felte dyr, sier hjorteforsker Erling Meisingset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Meisingseth er en av landets ledende hjorteforskere, grunneier og ihuga jeger fra Tingvoll på Nordmøre, om fellingstallene som nå foreligger fra sist jaktsesong. Med drøyt 46 000 hjortefall ble fjorårsjakta tidenes største nok en gang målt i antall skutte dyr.

Allerede nå er hjortejakta 50 prosent større enn elgjakta, målt i antall fellinger, men Meisingset tror neppe vi har nådd toppen ennå. Fortsetter antall fellinger å øke som den har gjort de siste årene, kan vi fort nærme oss 60 000 skutte hjort årlig. Forutsatt en elgjakt på dagens nivå (rundt 30 000 felte dyr), vil hjortejakta være dobbelt så stor.

– Skytes det for lite hjort?

Vi har utvilsomt ligget etter bestandsveksten, spesielt på deler av Vestlandet. Konsekvensen er lavere slaktevekter og økende beiteskader på innmark og skog. Samtidig er det nok plass for mer hjort på Sørlandet, om ønskelig, sier Meisingset til Jakt & Fiske.

Avskytningen henger etter bestandsveksten, spesielt på deler av Vestlandet, påpeker forsker Erling Meisingset.

Sunnfjord suveren

Etter kommunesammenslåing er Sunnfjord nå landets desidert største hjortejaktkommune, med 2016 felte dyr sist høst. Deretter følger Kvinnherad, som i en årrekke har tronet på fellingstoppen, med 1296 fellinger. Molde ble tredje størst med 1109 felte dyr, fulgt av nordmørskommunen Aure med 1013 hjort.

Totalkvota på landsbasis var på 64 703 hjort, fellingsprosenten var 72.

Hjortejakta har hatt en voldsom vekst i antall felte dyr de siste 30 årene. I 1990 lå avskytningen på rundt 10 000 hjort.

Steinkjer på topp

Steinkjer i Trøndelag holder skansen som landets største elgjaktkommune, med 871 fellinger sist høst. I Trysil kommune hentet elgjegerne ut 599 dyr, et dyr mer enn i Namsos kommune, som ble tredje størst med 598 fellinger.

Stor-Elvdal i region Innlandet kunne notere 490 elgfall, mens Nærøysund lengst nord i Trøndelag stoppet på 482 felte elg.

Totalt ble det felt 30 253 elg i Norge (hvorav 7952 i Trøndelag) i jaktåret 2019/2020, av en totalkvote på 39 488 dyr, ifølge de offisielle tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en nedgang i antall skutte dyr på 1,3 prosent sammenlignet med foregående jaktår.

Powered by Labrador CMS