Annonse

Test av Garmin ECHOMAP Ultra 102 SV m/Panoptix

Ny stjerne på et godt lag

Oppgraderingen fra Garmin er den mest komplette vi har testet til nå. Et snaut år i to testbåter har vist hvor godt de to 10 tommersekkoloddene jobber med hverandre og resten av Garmins stjernegalleri.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vi skulle rigge en Buster XL Pro «Fish» for allround sjø- og ferskvannsfiske. Vi ville ha to 10 tommers ekkolodd, en kraftig baugmotor, gode skannefunksjoner, intern kartproduksjon, et rikt utvalg givere og levende bilder. 

Hos Garmin og den nesten nye Echomap Ultra fant vi alt vi trengte. Det å teste et ekkolodd, eller kombiinstrument, baserer seg nesten like mye på hva den kan kobles til, som instrumentet i seg selv.

Uten «State of the art»- givere, gode apper, kart og annet, faller selv blodtrimmede maskiner av tronen. Når det kommer til ekstrautstyr, er Garmin fortsatt blant de beste. 

Man kan godt si at Echomap Ultra, som har forbedret skjerm og mer kraft enn Echomap UHD, er heldige. For den nye og revolusjonerende Force el-motoren sammen med markedslederen på levende fiskebilder, Panoptix Livescope, får loddet til å skinne enda mer.

God rigg

For å få plass til en stor skjerm, fjernet vi alt av instrumenter i dashbordet og satt inn en enhet som hovedinstrument for båt- og motorinformasjon via NMEA 2000. På en kraftig RAM-holder satte vi den andre som en transportabel enhet i baugen. Denne ble også koblet til «økosystemet», i likhet med den interne giveren.

Ja, det er slik heftige fiskebåter rigges i 2021, og alle som er med i båten, forstår raskt hvorfor. I Active Captain- appen styrer vi deler av denne riggen lett, som å laste ned ferskvannskart fra andre brukere, få tilgang til Garmin G3 Vision sjøkart og planlegge ruter. Musikk fra Fusion, AIS, kameraer og Garmins arsenal av klokker og annet, kan også settes i system om man ønsker.

Den robuste og todelte hurtigbraketten er virkelig noe for seg selv. Her kan man velge om man vil sku av hele instrumentet og dra ut alle ledningene hver gang – eller kun klipse av skjermen og ta den med hjem.

Enkelt og gratis sjøkart

Alle kan lage egne sjøkart direkte, men jeg syntes Garmins Quickdraw er best. Ikke fordi sluttresultatet er bedre enn konkurrentenes, men fordi det er enkelt og gratis. Ultra har fått mer kraft, og det ser vi spesielt når vi navigerer og registrerer Quickdraw i fart. På giverfronten gikk vi for GT54UHD-TM. Denne er omtrent 20 svakere og har litt mindre kontraster enn den nye pakkeløsningsgiveren, GT56UHD-TM. 

For oss har den likevel fungert ypperlig. Den har gitt oss et strøkent bilde med gode detaljer i 2D ned til 200 m +, stabil DownVü, og et strøken og selvjusterende SideVü sideskanningsbilde.

Rein fornøyelse

Revolusjonerende Panoptix Livescope, som viser fisk i sanntid på grunt vann, har sammen med den nye og klare skjermen vært en rein fornøyelse å bruke, og er en av grunnene til at mange velger Garmin. Hurtigbraketten og hurtigvalgsknappene er helt topp og gjør hverdagen på vannet bedre for de fleste.

Echomap Ultra 10 tommer er og blir den perfekte størrelse for alle som vil ha tilgangen til en proff brukeropplevelse. Man får en stor og visuelt perfekt skjerm, som ikke koster mer enn drøyt 20 000 kroner. Det er langt under prisnivået for bare noen få år siden.

Garmin Echomap Ultra 102SV

Klassisk 10 tommers kombiinstrument med touch- og baklyst WXGA skjerm (1280 x 800 px). Utgangseffekt er 600W Chirp. Støtter ClearVü og SideVü opp til 1200kHz, AIS, DSC, Fusion Link, GCV Black Box og Garmin Active Captain. Hurtigbrakett og fire hurtigvalgsknapper. Tidevannsinformasjon, vanntemperaturlinje og Quickdraw. Vanntett (IPX7). 

Vekt: 1,8 kg 

Testgivere: GT54UHD-TM og Panoptix LVS32 m/GLS Black Boks.

Pris: kr 21399,- (uten svinger)

Leverandør: Garmin Norge AS, www.garmin.no

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS