Annonse
Få trodde på en ny æra innen storørretfiske i Norge. Nå tas det mer større fisk enn noen gang. Det skaper både jubel og skepsis. Her har vi en kjempeørret i hendene på en stolt fisker.
Få trodde på en ny æra innen storørretfiske i Norge. Nå tas det mer større fisk enn noen gang. Det skaper både jubel og skepsis.

«Levende» ekkoloddbilder:

Revolusjonerende – og skremmende effektiv

Selv om sanntidsvisning av livet under vann utvilsomt er en revolusjon for fiskeren, er ikke alle enige i at det gagner sportsfisket.

Publisert

Ekkolodd er like nyttig for fiskeren som en håndkikkert eller ett kikkertsikte er for jegeren. Men akkurat slik jegerne diskuterer moralske aspekter rundt bruken av termiske- eller lysforsterkende sikter, har vi fiskere også tilgang til ekkoloddteknologi som gjør oss så effektive at mange stiller spørsmål rundt alt fra moral til forvaltning og det moderne sportsfiskets retning. Dette skal vi komme tilbake til. Aller først; hva er egentlig et «levende» ekkoloddbilde?

Kort om sanntidsvisning

Vanlige ekkolodd gir oss noen millisekund med sanntidsvisning på 2 prosent av skjermens bredde. Resten av skjermen viser da kun et historisk bilde av hvordan fiskene svømte, og hvordan bunnen så ut. Altså veldig lite. 

Med sanntidsbilder, ofte kalt «live imaging», står skjermbildet stille mens objektene som beveger seg under vann, også flytter seg på skjermen i sanntid. 

Alt takket være høyfrekvente signaler som sendes ut og mottas i flere retninger – samtidig – og det både nedover og framover. Dette er tilleggsutstyr du ettermonterer og kobler sammen med ekkoloddet ditt – om det har støtte for teknologien.

Litt som ultralyd

Bildet sys så sammen og presenteres omtrent slik helsepersonell viser spente foreldre bilde av et foster ved hjelp av ultralyd. Bildene er snodige å se på, og man må bevege litt på senderen eller justere på signalene for å få det beste bildet, siden fisk (og foster) beveger seg. 

Du kan nå se en fisk (eller en hel fiskestim) svømme rundt på skjermen din. Du kan også se agnet ditt, og hvordan fisken reagerer på det. Viser den interesse, kan du lirke og lure den til å bite på. Når du ser fisken tar, vet du det før du kjenner rykket i stanga.

Om det ikke er lov eller praktisk mulig å bruke ordinær båt, finnes det transportable pakker der den nye teknologien kan benyttes på bellybåt, packraft eller kajakk. Her benyttes en bellybåt, det resulterer i fisk på kroken.
Om det ikke er lov eller praktisk mulig å bruke ordinær båt, finnes det transportable pakker der den nye teknologien kan benyttes på bellybåt, packraft eller kajakk.

Lett å finne og fange

Når du forstår bildene, innstillingene og hvordan du skal finne fisken, vil gjennomsnittsstørrelsen på fisken du fanger mest sannsynlig øke, rett og slett fordi den visuelle fordelen lar deg fiske målrettet ned på individnivå. 

Tilbakemeldingene du får via sanntidsvisningen på ekkoloddet, gjør også at du kjapt kan korrigere utstyrsvalg, eller presentasjonsform og slik knekke «koden» der du fisker. 

Og det er akkurat dette som gjør at folk er villige til å bla opp en solid sum for å sikre seg verktøyet. Samtidig er de åpenbare fordelene også grunnen til at mange er skeptiske.

Dyr moro

Et ekkolodd med støtte for levende bilder koster fra rundt 10 000– 15 000 kroner og oppover. Utstyret som kobles til skjermen, består av en høyfrekvent spesialsender (giver), samt en «black box»- mottaker mellom sender og ekkolodd. 

Unntaket er noen mindre og svakere sendere fra Garmin, samt at Humminbird klarer seg uten mottaker. Det var Garmin som først slapp teknologien på markedet, men konkurrentene har vært kjappe til å følge etter. Nå får du «LIVE»-oppsett av Garmin (Livescope), Lowrance/Simrad (Active Target) og Humminbird (Mega Live Imaging). 

Et oppsett (uten ekkoloddet) koster omtrent 20 000 kroner. Ønsker du en styrestang, transportabel pakke eller ekstrautstyr for å montere senderen på f.eks. en kajakk eller bellybåt, ryker du på et par-tre tusenlapper til.

Dette bildet fra gjeddekongen Sean Wit viser et skjermbilde av en stor gjedde som studerer en gummijigg ca. 6 meter under båten.
Dette bildet fra gjeddekongen Sean Wit viser et skjermbilde av en stor gjedde som studerer en gummijigg ca. 6 meter under båten.

Tre måter å bruke levende ekkolodd

1. Transportabel løsning

Den transportable løsningen er oftest tiltenkt isfiske, kano, kajakk og små båter. De leveres i en bag som settes på «gulvet» i fartøyet eller på isen. Senderen festes på fartøy eller stikkes ned i isen. Alle transportable pakker kan kjøpes med en senderarm.

2. Fastmontert i båtskrog

Monterer du senderen i hekken på båten sammen med andre givere eller alene, får du den enkleste bruken. Da må du svinge hele båten for å swipe rundt og se etter fisk. Derfor er denne metoden vanligst ved drift, oppankring (med elmotor eller dregg) og ved dorging. 

Uansett fiskeform, får du mer innsikt i hva som skjer under båten, og det i flere nivåer. Flere velger å bruke en klassisk 2D ekkoloddgiver i tillegg, som gir et praktisk splittbilde på skjermen.

3. Senderarm på båtrekka 

Med en sender montert på en senderarm (stikker ned i vannet omtrent som en motor med styrehåndtak), brukes levende ekkolodd på båt, kano og andre fartøy. Det er denne festemetoden og utnyttingen av teknologien som har skapt mest rabalder. 

Slik kan du kontrollere stråleretningen og «søke opp» fisk 30–40 meter fra båten. Når du ser fisken du vil ha, kaster du ut agnet og slipper det ned til riktig dybde. Alt som skjer, kan observeres på skjermen.

Den visuelle fordelen lar deg fiske mål- rettet ned på individnivå.

En rekke større vann og innsjøer huser stor røye, som knapt ser fiskeutstyr i løpet av et liv. Tore Tveit er blant dem som har blåst liv i sommerfisket etter store røyer, blant annet ved hjelp av levende bilder.
En rekke større vann og innsjøer huser stor røye, som knapt ser fiskeutstyr i løpet av et liv. Tore Tveit er blant dem som har blåst liv i sommerfisket etter store røyer, blant annet ved hjelp av levende bilder.
Powered by Labrador CMS